Меј: Спријечити утицај Русије на Западном Балкану

Танјуг
Меј: Спријечити утицај Русије на Западном Балкану

Скопље - Британска премијерка Тереза Меј изјавила је данас у Скопљу да је важно да се спријечи утицај Русије у Европи и у земљама Западног Балкана.

“Русија покушава да утиче на европске земље и земље Западног Балкана, злоупотребом информација, сајбер нападима и пропагандом. Важно је да се ујединимо против Русије, а подршка Македоније и других земаља од великог је значаја за нас”, рекла је Меј, која је послије Самита ЕУ-Западни Балкан у Софији допутовала у званичну посјету Скопљу.

Британска премијерка је на заједничкој конференцији за новинаре с премијером Македоније Зораном Заевим истакла да ће на самиту у Лондону, као и на самиту у Софији, главна тема бити безбједност региона и руски утицај на њега, пренијела је агенција Макфакс.

Она је додала да Британија у потпуности подржава Македонију у рјешавању спора око имена са Грчком и додала да је брзо рјешење више него потребно.

“Сукоби из прошлости знају понекад да буду тешки и нерјешиви, али једном засвагда морамо да се суочимо са њима. Уз добру вољу сви можемо да напредујемо”, поручила је Меј.

Она је додала да је Британија донијела одлуку да буде домаћин овогодишњег Самита о Западном Балкану у Лондону у јулу у оквиру Берлинског процеса у циљу подстицања позитивног раста, наводи МИА.

Према њеним ријечима, у фокусу предстојећег самита су побољшање економске стабилности, унапређење боље политичке сарадње и превазилажење питања наслијеђа који проистичу из сукоба током протекле три деценије.

“Ваша земља је интегрални дио Европе. И знамо да је снажан, стабилан и просперитетан регион Западног Балкана од користи за све европске земље. Наше пријатељство и наш однос ће наставити да се продубљују”, поручила је Меј.

Заев је рекао да данашња посјета британске премијерке Македонији потврђује да Британија остаје посвећена и ангажована у напретку Западног Балкана и да ће се на самиту у Лондону поново потврдити позитивни инструменти сарадње на Западном Балкану у области економије, саобраћаја, безбједности и интеграције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана