Матија Бећковић: Црногорци поништили сами себе

Агенције
Матија Бећковић: Црногорци поништили сами себе

Подгорица - Академик Матија Бећковић рекао је у петак да су Црногорци поништили сами себе усвајањем резолуције у Скупштини Црне Горе којом су проглашене ништавним одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године.

- Црногорци су прва нација без ђеда - рекао је Бећковић, додајући да није изненађен због овакве одлуке Скупштине Црне Горе.

Коментаришући дио резолуције који се односи на Српску православну цркву и тумачења да је наредни потез отимање имовине једине канонске Православне цркве у Црној Гори, Бећковић каже да не искључује и ту могућност.

- Они су превазишли сва очекивања оним што су до сада урадили, тако да не би било чудо да се и то деси - сматра Бећковић.

Он наводи да се може очекивати да црногорска власт ревидира и неке друге историјске догађаје.

- Поништити све из прошлости и кренути испочетка - каже Бећковић.

Посланици Скупштине Црне Горе усвојили су у четвртак касно увече резолуцију којом се проглашавају ништавним одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године о присаједињењу Краљевини Србији.

Подсјетимо, резолуцију против одлука из 1918. године, о присаједињењу Краљевине Црне Горе Краљевини Србије, тражили су посланици владајућег ДПС-а.

У гласању је учествовао 61 посланик, 46 је било за, 15 против, а није било уздржаних.

Током вишечасовне дебате која је претходила гласању, црногорски министар правде Зоран Пажин је казао да је “резолуција усмјерена против актуелних покушаја да се унизи црногорски државни идентитет, злоупотребом једног трагичног догађаја у црногорској историји”.

- Сазрело је вријеме да у Црној Гори једном за сва времена утемељимо црногорски државни идентитет. Свиђало се то некоме или не, цио свијет данас држављане Црне Горе зове Црногорцима, као што држављане Њемачке зове Нијемцима, а држављане Француске Французима. Вријеме је да и ми у Црној Гори са поносом прихватимо идентитет по којем нас цио свијет препознаје - рекао је Пажин.

Линта: Одлука антисрпска

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта најоштрије је као антисрпску оцијенио одлуку Скупштине Црне Горе да усвоји резолуцију којом се одлуке Подгоричке скупштине о уједињењу Црне Горе са Србијом из 1918. године проглашавају ништавним.

- У питању је једна у низу бруталних провокација режима председника Мила Ђукановића према српском народу и Србији. Нажалост, у Црној Гори је на делу потпуно фалсификовање историје са циљем даљег удаљавања и продубљивања подела између српског и црногорског народа - истакао је Линта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана