Marković: Vlast zaboravlja da su državu Crnu Goru osnovali srpski sveci

Agencije
Marković: Vlast zaboravlja da su državu Crnu Goru osnovali srpski sveci

Podgorica - Crnogorska vlast zaboravlja da su crnogorsku državu osnovali sveci Srpske pravoslavne crkve, kazao je istoričar Predrag Marković.

Komentarišući namjeru Vlade Crne Gore da donošenjem zakona o slobodi vjeroispovijesti prisvoji imovinu Srpske pravoslavne crkve, istoričar Marković navodi da je ova odluka politička i da nema veze sa istorijskim činjenicama.

- Milo je uradio nešto što priželjkuju Tači i Haradinaj, međutim, postoji tu još jedna bitna stvar. Kraljevina Crna Gora nije obuhvatala veći deo današnje crnogorske teritorije. Kada bismo terali mak na konac, nijedna crkva na primorju ne bi mogla da pripadne Crnoj Gori, što je pitanje i za crkve na severu Crne Gore - kaže on.

Marković je istakao i da se zaboravlja da su “crnogorsku državu osnovali sveci Srpske pravoslavne crkve”.

On se na kraju zapitao da li je ovo pitanje samo uvod u sličan scenario i na KiM, te da li crkvena imovina na Kosmetu može po istom ovom principu da bude oduzeta od SPC.

Srpska pravoslavna crkva poručila je crnogorskim vlastima na Trojičindanskom saboru u Podgorici da “povuku zakon ili će Crkva još odlučnije braniti svoja prava”.

Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije izjavio je kako da se nada da će crnogorske vlasti shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće Crne Gore.

- To nije samo moja poruka i Episkopskog saveta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva. Ukoliko ne prihvate poruku, sami sebi potkopavaju temelje, odriču se zakona Svetog Petra Cetinjskog, odriču se osnivača crnogorskog zakonodavstva i temelja na kojima je Crna Gora zasnovana - poručio je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vijekove, naročito do 1918. i poslije te godine, sve do današnjeg dana.

 

Dokazi

Mitropolija crnogorsko-primorska ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno pripada državi Crnoj Gori. Prema riječima Amfilohija, od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo pripada Crkvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana