Македонија промјенила име

Танјуг
Македонија промјенила име

Македонско Собрање је с 81 гласом "за", ни једним против ни уздржаним, усвојило уставну промјену којом је држава у складу с Преспанским споразумом промјенила име

Усвојена је уставна промјена којом је Македонија промјенила име у Република Северна Македонија.

На почетку пленарне сједнице обратио се македонски премијер Зоран Заев који је рекао да је ријеч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци.

"Јесте, ја сам промјенио став по питању промјене уставног имена и устава државе, али мијењање ставова доноси прогрес и по цијену политичке каријере", истакао је Заев.

Он је казао да је ВМРО-ДПМНЕ знао да није могуће постичи бољи споразум и да без Грчке није могуће наставити пут ка ЕУ и НАТО.

Овом одлуком македонско Собрање је промјенио уставно име државе у Република Северна Македонија, која ће ступити на снагу када парламент у Грчкој буде ратификовао Преспански споразум.

Македонска влада постигла је раније договор са албанском опозиционом странком БЕСА. Тиме је, како наводе у заједничком саопштењу, обезбјеђена скупштинска већина за изгласавање уставних амандмана.

"Потврђујемо да формулација 'држављанство македонско/грађанин Републике Сјеверне Македоније' остаје иста, а притом је прихваћен амандман на Устав којим се потврђује 'држављанство македонско/грађанин Републике Сјеверне Македоније' и додатно се појашњава како ће формулација гласити за грађане албанске националности, што ће бити прецизирано законом", наводи се у саопштењу.

Истовремено, прихваћен је амандман БЕСЕ којим се потврђује да Република води подједнако рачуна за дијаспору свих грађана Македоније у дијаспори.

Додатно, прихваћен је приједлог БЕСЕ да се у закон унесе да на личним картама буде уписана и етничка припадност грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана