Makedonija i Grčka potpisan istorijski sporazum

Tanjug
Makedonija i Grčka potpisan istorijski sporazum

Atina/Skoplje - Grčka i Makedonija potpisale su sporazum o novom imenu bivše jugoslovenske republike - Republika Severna Makedonija

.

Sporazum o riješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su u mjestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera šefovi doplomatija Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u prisustvu premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovali su visoke predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Zvanični sastanak dvije delegacije nastaviće se u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio da je država ponosna što je izabrala "riješenje koje ujedinjuje".

"Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko riješenja spora koji nas je dijelio i što smo izabrali riješenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o riješenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dvije zemlje - pomjerili smo planine", rekao je Zaev.

Dodao je da je ovaj svečani čin "izraz posvećenosti pronalaženju riješenja koje je u interesu budućnosti i građana dvije države".

"Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost", zaključio je makedonski premijer.

Kako je predviđeno, delegacije Grčke i Makedonije će, nakon potpisivanja sporazuma, gliserima preći na makedonsku stranu Prespanskog jezera, u Oteševo, gdje će Zaev i Cipras imati zvaničan sastanak, a zatim će se sastati i dvije delegacije, nakon čega slijedi zajednički ručak.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum treba još da protvrde parlamenti dvije zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana