Мађарски обавјештајци омогућили бјекство Груевског

Срна
Мађарски обавјештајци омогућили бјекство Груевског

Скопље - Мађарска обавјештајна служба омогућила је бјекство бившег македонског премијера Николе Груевског у Мађарску, пише бриселски портал “Политико” позивајући се на двије неименоване особе упознате са ситуацијом.

У тексту се подсјећа да је Груевски био премијер Македоније до 2016. године и да је раније овог мјесеца требало да почне да издржава затворску казну због корупције, да би одједном напустио земљу и појавио се у Будимпешти.


Недјељу дана касније Груевски је објавио да је добио азил у Мађарској.

“Политико” подсјећа да је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто раније ове недјеље признао да су мађарске дипломате биле у пратњи бившег македонског премијера током његовог путовања кроз Балкан до Мађарске.

Портпарол мађарске владе није одговорио на упит портала “Политико” да прокоментарише улогу обавјештајног апарата у овој операцији.

Премијер Мађарске Виктор Орбан, којег “Политико” описује као дугогодишњег савезник Грувеског, јавно је бранио одлуку о додјељивању азила бившем македонском премијеру, указујући на нешто што је описао као “сложену политичку борбу и игру” у Македонији.

Бриселски портал подсјећа да је амерички Стејт департмент изразио забринутост због потеза Груевског са циљем избјегавања затворске казне, а да је Македонија поднијела формални захтјев за изручење.

Актуелни премијер Македоније Зоран Заев изјавио је да ће истрага открити детаље бјекства Груевског, али да остаје питање како су четири Македонији пријатељске земље то дозволиле.

Током посјете Струмици, Заев је рекао да јавност очекује да веома брзо буде информисана шта се тачно догодило у Македонији у вези са бјекством бившег премијера, преносе македонски медији.

“Мене је информисало Министарство спољних послова Македоније и знам докле се стигло. Вјерујем да ће веома брзо јавности бити саопштени детаљи о томе шта се догађало у Македонији, будући да знамо шта се догађало у Албанији, Црној Гори, Србији и Мађарској”, рекао је македонски премијер.

Он се пита како се то догодило у вријеме када је македонско друштво, македонски парламент озбиљно усредсређен да постане члан ЕУ и НАТО-а.

“Остаје питање како то да су наши пријатељи, четири земље, то дозволиле и свакако остаје питање у вези са те три земље чланице НАТО-а, које се воде жвладавином праваж”, рекао је Заев.

Он је демантовао је медијске наводе да је са Груевским комуницирао непосредно прије него што је овај напустио Македонију.

Груевски је осуђен на двије године затвора према оптужници за корупцију. Македонска полиција објавила је налог за хапшење након што он није дошао на почетак служења казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана