Курц: Размјену територија тешко могу да замислим

Танјуг
Курц: Размјену територија тешко могу да замислим

Сарајево, Беч - Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је, у вези са дијалогом између Београда и Приштине, да је обојици предсједника обећао пуну подршку Аустрије и да се нада "скором даљем напретку".

Он је у интервјуу сарајевском листу "Дневни аваз" упитан да ли вјерује да би до краја године могао да буде постигнут договор Београда и Приштине о статусу Косова и да ли би Аустрија прихватила размјену територија у том случају.

"Ми подржавамо сваки договор који за резултат има јачу сарадњу између земаља Западног Балкана и више стабилности у региону... Размјену територија само тешко могу да замислим, јер регион сигурно не чини стабилнијим ако и много година послије оружаног конфликта још покушавамо да помјерамо границе", поручио је Курц.

Он је навео да за Аустрију западни Балкан није само тежиште актуелног предсједавања Савјетом Европске уније него је већ годинама и суштински дио аустријске спољне и европске политике.

"Желимо да у овом, за нас важном региону заузмемо активну улогу и да се за вријеме предсједавања одлучно заложимо за напредак у стварима везаним за ЕУ перспективе земаља Западног Балкана", казао је Курц.

Он је рекао да је Западни Балкан међу пет приоритета Аустрије током шестомјесечног вођства ЕУ.

На констатацију новинара о дисонантним погледима унутар аустријске владе на БиХ и њено уређење и ставовима вицеканцелара и његовим погледима на позицију Републике Српске, као и питање како гледа на активности у том ентитету ка осамостаљењу, Курц је одговорио "да у погледу БиХ постоји јасна линија владе коју заједно носе сви њени чланови".

"Аустрија се изјашњава за територијални интегритет и суверенитет БиХ. Уз то, ми се јасно залажемо за ЕУ перспективу за цијели регион на темељу индивидуалног напретка појединих држава", навео је Курц и додао да "што се тиче БиХ, постоји јасна перспектива приступања за суверену и цјеловиту државу".

Аустријски канцелар је оцијенио и да је "потребна промјена система европске миграционе политике".

"Илегални мигранти се, послије спашавања, морају зауставити и збринути на спољној граници, а након тога, треба да се што је могуће брже врате у своје земље поријекла. Ако ово не би било могуће, треба да им се понуди привремена заштита у центрима у сигурним трећим земљама", казао је Курц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана