Комеморација у Блајбургу неће имати статус вјерског окупљањ

Танјуг
Комеморација у Блајбургу неће имати статус вјерског окупљањ

Загреб - Комеморација припадницима оружаних снага усташке Независне Државе Хрватске убијеним на крају Другог свјетског рата код Блајбурга и ове ће године, упркос снажним отпорима у Аустрији, бити одржана, али неће имати статус вјерског окупљања, објавио је данас загребачки “Вечерњи лист”.

Скуп ће се службено водити као јавно окупљање, што значи да ће бити и под појачаним надзором аустријске полиције, сазнаје хрватски дневник од учесника координационог састанка у петак изасланика Почасног блајбуршког вода с властима округа Фолкермаркт, којем Блајбург припада. “То значи и да аустријске власти нису прихватиле тумачење Почасног блајбуршког вода који је, уз подршку хрватских власти, Аустријанцима гарантовао да ће се на Лојбашком пољу одржати искључиво вјерско окупљање, односно молитва и процесија без иједног политичког говора”, пише лист, преноси Хина.

Лист сазнаје и да је другачијем тумачењу које су заузеле окружне власти ''кумовао'' Енгелберт Гугенбергер, администратор бискупије Гурк Клагенфурт, којем су се тамошње власти обратиле због коначне процијене да ли је заиста ријеч о вјерском окупљању, на шта им је он одговорио негативно, због чега се сада режим окупљања мијења.

Наводи се и да ово није први пут да је став управника дијацезе Клагенфурт према окупљању у Блајбургу, које ће се одржати 18. маја, негативан, и подсјећа да је Гугенбергер раније одбио и захтјев Хрватске бискупске конференције да мису на овој комеморацији одржи неки од хрватских бискупа.

Нова службена процијена карактера блајбуршке комеморације на трагу је и писма које је аустријском канцелару Себастијану Курцу ових дана послао корушки жупан Петер Кајзер, тражећи да савезна тијела спрече потенцијалне инциденте на комеморацији и око ње који би “нарушили међународну репутацију Аустрије”. Кајзер је од канцелара тражио и да се на овај скуп примјени закон о јавном окупљању, што је, очигледно, прихваћено, наводи Вечерњи лист.

Међу онима који учествују у организацији комеморације могло се чути да је ипак најважније да је дозвола за комеморацију дата и да ће се она одржати, али постоји и одређена забринутост због законских одредби по којима би полиција, у случају да на комеморацији дође до инцидената, могла прекинути скуп, пише Вечерњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана