Ко не устане на црногорску химну казна до 2.000 евра

  Ко не устане на црногорску химну казна до 2.000 евра 10.10.2018 19:20 | Агенције

Подгорица - Влада Црне Горе неће одустати од казнених одредби за непоштовање државне химне, саопштио је данас премијер Душко Марковић.

По предлогу измјене закона, ономе ко не устане приликом интонирања државне химне слиједи новчана казна до 2.000 евра.

"Штитимо државне симболе, не радимо ништа што не раде други и у региону. Код нас је то прекршај, а код неких других и кривично дјело. Ко год био против, решење предложеног закона остаје", рекао је Марковић на питање новинара током посјете Голубовцима, код Скадарског језера.

Навео је да такав приступ имају "све демократске и озбиљне државе" и да готово нема ниједне државе у свету која на "такав начин не штити своје достојанство и своје државне симболе".

"Због тога ме чуде таква питања, а посебно ме чуди негативна кампања у медијима", додао је премијер.

Премијер је констатовао да се власт може критиковати, предсједника владе не морају да воле, али се "држава мора поштовати".

На питање да ли је такав закон примјењив уколико, на примјер, дође до кршења на спортским манифестацијама, предсједник Владе је одговорио потврдно.

"Зашто није? Ко ће то да прати? Сви ће то да прате, свака институција која истиче заставу, сваки грађанин који воли ову земљу. Наравно и државни органи, инспекцијски органи. Кога препознамо на стадиону да није устао, ако га идентификујемо поднијећемо прекршајну пријаву. Нећемо водити полицијске снаге да бисмо натерали некога да устаје на химну. ... То је оно што ради демократско друштво и демократска земља", рекао је предсједник Владе.

Марковић је нагласио да ће Влада истрајати на предложеним рјешењима и запитао: "Зашто је то овде проблем? Зашто је то проблем код вас новинара? Зашто је то проблем код политичких партија? Зашто се тиме бави наше окружење? Да ли се ми бавимо о Србији законом о заштити достојанства државе и њиховим симболима? Не. То је њихово аутономно право, као што је ово наше право".

"Оставите да радимо одговорно посао који припада влади и овој држави", рекао је Марковић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица