Казна 2.000 евра ко користи црногорску заставу као завјесу

Срна
Казна 2.000 евра ко користи црногорску заставу као завјесу

Подгорица - У Скупштину Црне Горе стигао је Владин Приједлог закона о измјени и допунама Закона о државним симболима и Дану државности Црне Горе, којим је, између осталог, предвиђена казна и до 2.000 евра за лица која заставу Црне Горе користе као простирку или завјесу.

Измјенама и допунама се Закон о државним симболима и Дану државности Црне Горе усаглашава са Законом о измјенама и допунама закона којима су прописане новчане казне за прекршаје.

Казне за правна лица крећу се од 300 до 20.000 евра, за физичка лица од 300 до 2.000 евра, а за предузетнике од 300 до 6.000 евра.

Новчаном казном од 1.000 до 20.000 евра казниће се за прекршај правно лице ако употријеби грб и заставу на начин којим се нарушавају јавни морал, углед и достојанство Црне Горе, уколико на грбу или застави изврши било шта, исправи, дода или измијени.

Такође, забрањено је да се грб и застава употребљавају као робни или услужни жиг, узорак или модел или као било који други знак за обиљежавање робе или услуга.

Застава, како се истиче, не смије бити постављена тако да додирује тло, нити било ко заставу смије користити као простирку или завјесу. Забрањено је и да се врше било какве измјене у тексту или мелодији химне.

Уводи се обавеза јавних установа чији је оснивач држава, односно општина да се застава стално вије на зградама у којима су смјештени ти органи и установе.

Такође, у Приједлогу измјена и допуна закона уводи се обавеза устајања присутних приликом извођења химне Црне Горе, а казна за непоштовање ове одредбе ће износити од 300 до 2.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана