Како су настали злогласни шкаљарски и кавачки кланови?

B92
Како су настали злогласни шкаљарски и кавачки кланови?

Посљедњих година шкаљарски и кавачки кланови често су спомињани у свим српским медијима.

Рат између њих до сада је однио много живота, а многи обрачуни одиграли су се и у Београду.

А како су настали кавачки и шкаљарски клан?

“Како су дошли до новца и до моћи. Евидентно, Котор је приморски град, и већина њих су приморци, и то је начин на који су ушли у посао са шверцом дроге, јел да”, каже новианрка Светлана Ђокић.

Упућени кажу да је тако кренуло. Први задаци помораца из Котора били су да у одређеном тренутку само избаце товар са палубе негдје на океану. И за то су добијали новац. Неки су у томе видјели излаз, и ријешили да сами организују комплетан шверц кокаина.

“Место које је познато у свету по тој лепоти, место где, ја верујем, сви људи знају једни друге, одједном се ту појави једна страшна база за такав један криминал и такве злочине”, каже Будо Симоновић, публициста.

Шкаљари и Кавачи су два насеља у Котору. И док су Шкаљари на само триста метара од улаза у стари град, Кавачи се налазе са друге стране тунела. Ту је некада кажу било само 15-ак кућа, а сада се граде нове са апартманима за издавање. Ипак то су и даље практично двије кривудаве улице. Док није дошло до раскола у клану, јавност није ни чула за та два которска насеља.

Шкаљари и Кавачи, два насеља у у Котору, некада је спајао, а сада очигледно раздваја овај тунел на улазу у Котор. До раздора у самом криминалном клану дошло је 2014. када је у Валенсији нестало око 300 кг кокаина, и тада се клан и поделио на Кавачки и Шкаљарски, и знамо колико је то жртава однијело на обије стране.

Када овдје разговарате са људима, и у Шкаљарима, и у Кавачима, не желе да говоре о клановима, јер како кажу, сви се овдје познају и свако зна некога из другог клана, и не желе да говоре о било чему у камеру. Вође кланова и виђенији људи из тих кланова уопште нису овдје, они се углавном крију по другим државама.

Недавно је српска полиција у Турској ухапсила Јована Вукотића, вођу Шкаљарског клана. Он је раније, путем медија у Црној Гори оптужио полицију да ради за супарнички клан.

“И да су то у ствари високи, високопозиционирани службеници полиције који се налазе на платном списку криминалаца”, истиче Ђокићева.

До сада је смијењен само шеф Которске полиције, који је негирао оптужбе да је радио за Кавчане, а поступак против њега је у току. Симоновић сматра да је немогуће да у малој држави као што је Црна Гора толико злочина остане нерасвијетљено, и да не постоји сарадња са другим полицијама у окружењу.

“Мене лично наводи на једну страшну сумњу да је власт у ствари уплетена у све то, да она има, или неко моћан из те власти, има интереса да се такви злочини не открију”, каже Симоновић.

До сада је у обрачуну Шкаљараца и Кавчана страдало више од 30 људи. Иако је у самим насељима било покушаја убиства, ту су страдала само двојица младића док су покушавали да поставе експлозив под један ауто.

Све остало дешавало се углавном у Подгорици и Београду.

Такође, вође кланова и високо позиционирани чланови, никада у Црној Гори нису ухваћени са кокаином или у другом кривичном дјелу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана