Јаковчић: “Нацисти = фашисти, усташе = четници, сви који величају..”

Агенције
Јаковчић: “Нацисти = фашисти, усташе = четници, сви који величају..”

Београд/Загреб - Хрватски посланик у ЕП Иван Јаковчић изазвао је бурне реакције јавности након изјаве да се у Хрватској “морају рашчистити ствари с усташтвом”.

Он је послије тога, настојећи да појасни став, рекао да све особе које величају “нацисте, фашисте, усташе и четнике” треба осудити.

“Позивам Владу Хрватске и Владу Србије да на заједничкој сједници усвоје исте законе. Стварајмо МИР”, навео је Јаковчић на друштвеној мрежи Твитер .

Јаковчић је на Твитеру навео “нацисти = фашисти, усташе = четници”.

“Све особе које јавно величају ове режиме треба осудити и кажњавати”, написао је он.

Јаковчић је претходно за регионалну телевизију Н1 рекао, на констатацију да је контроверзни хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон током прославе Дана побједе и Дана бранитеља у Глини користио усташки поздрав “За дом спремни”, да је то срамотно.

Упитан како то регулисати, Јаковчић је рекао да треба донијети законе који забрањују “све што има везе с усташтвом”.

“Исто оно што је направила Њемачка - једноставно донијети законе који забрањују све што има везе с усташтвом. Ако желимо имати срећну државу, нека Томпсон и појединци буду несрећни, ми с усташтвом морамо рашчистити ствари. Велико је зло то што ради Томпсон, што људи свијесно манипулишу. Разумијем да Томпсон жели да заради лову, али то је срамотно”, рекао је Јаковчић.

Говорећи о заоштреним односима Хрватске и Србије, посланик Хрватске у ЕП је рекао да је “потпуно популистичко понашање обе стране”.

“Чули смо неки дан потпуно неприхватљиве изјаве (предсједника Србије Александра) Вучића, а донедавно је шетао по мосту и носио јој цвијеће (предсједници Хрватске Колинди Грабар Китаровић). Потпуно популистичко понашање, с обије стране да се разумијмо. Кад предсједница (Хрватске) оде у Брисел онда је за антифашизам, сви њени су били у партизанима, а кад оде другдје онда је 'За дом спремни' стари хрватски поздрав”, рекао је Јаковчић оцијенивши да такво лицемерје у политици “тјера људе из Хрватске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана