Извјештај америчке НСА: Могућ војни сукоб на Балкану у 2019. години

Sputnjik
Извјештај америчке НСА: Могућ војни сукоб на Балкану у 2019. години

У најновијем извјештају америчке Националне обавештајне агенције, који је већ разматран у Сенату, помиње се да би ове године могло бити сукоба на Балкану.

Како наводи Спутњик, Балкан није помињанм током расправе у Сенату, али јесте у самом извјештају.

“Западни Балкан ćе, готово је сигурно, бити под одређеним ризиком од насиља ниског нивоа и могуćег отвореног војног сукоба током 2019”, наводи се у извјештају НСА.

Такође стоји и да ће “Русија настојати да искористи етничке напетости и високе нивое корупције како би спријечила да се земље овог региона креćу ка ЕУ и НАТО-у”.

Коментаришуćи наводе из извјештаја, аналитичар Александар Павиć указује за Спутњик да је оно што заиста пише, а то је могуćност војног сукоба, реалност из простог разлога што о томе говоре амерички званичници.

“Постоје добре шансе за то јер се Америка појављује и као паликуćа и као ватрогасац. Ако они буду инсистирали, притискали да Србија и РС уђу у НАТО и да се по сваку цијену постигне неки договор о Косову, наравно да су онда веćе шансе за избијање конфликта. Значи, то највише зависи од понашања Американаца, а онда и осталих западних сила које овде имају војну, медијску и финансијску премоć на терену”, указује Павиć.

Констатацију да су од 42 стране извјештаја само двије реченице посвеćене Балкану, саговорник Спутњика не види као мањак интереса за Балкан. Напротив.

“Унутар Европе у извјештају су издвојени само Балкан, Турска и Велика Британија због Брегзита. По томе произилази да су управо то главне неуралгичне тачке и уз то, наравно, руски и кинески утицај у Европи. То чак и није ништа ново. У августу је одлазеćи амерички функционер задужен за Европу и Евроазију, Вес Мичел, навео Балкан, заједно са Украјином и Грузијом, као мјеста која су на првој линији фронта у борби против руског утицаја”, напомиње одличан познавалац америчке политичке сцене.

На питање да ли то значи да треба очекивати њихове додатне притиске на Србију и Републику Српску, Павиć нема дилему: “Апсолутно.”

(спутник)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана