Извјештај Свјетске банке: Србија најбоља у региону, гдје је БиХ?

Танјуг
Извјештај Свјетске банке: Србија најбоља у региону, гдје је БиХ?

Београд - Србија је у посљедњем извјештају Свјетске банке о глобалном развоју заузела 27. мјесто на листи од 157 рангираних земаља свијета према индексу људског капитала.

Србија се нашла одмах иза Белгије и Израела, подсјетио је Симеон анков, директор Свјетске банке у одјељењу за развојну економију.

Свјетска банка развила је индекс HCI за 157 земаља како би се измјерио допринос људског капитала продуктивности сљедеће генерације радника.

Ради подсећања, Србија је према индексу HCI боље рангирана од земаља региона, будући да је Македонија заузела 88. мјесто, Косово је на 80. позицији, Црна Гора на 59, Босна и Херцеговина на 58, Албанија на 56, Бугарска на 44, а Хрватска на 36. мјесту.

анков је, на презентацији извјештаја Свјетске банке о глобалном развоју, посвећеном ове године промјенама природе радних мјеста усљед развоја технологије и људском капиталу, рекао да је школско образовање и образовање које дјеца у Србији и у региону стичу код куће, доста конкурентно на међународном нивоу.

Област ИТ-ја и сектор услуга забиљежили су највећи раст у отварању нових радних мјеста у протеклих пет година, а посебно је скочио број агената за путовања, којих је сада пет пута више него 2014. године.

Разлог томе је, објашњава, што је све више људи који путују и који желе активан одмор.

“Не треба да бринете да ћете изгубити радно мјесто, јер роботи не могу да размишљају као људи и немају емпатију. У Европи сада имамо све више држава које немају довољно радника зато што се број становника смањује и морају да раде што продуктивније”, поручио је он.

Коментаришући медијске извјештаје о отварању погона Фолксвагена у једној од земаља нашег региона, анков је рекао да се нада да фабрика неће бити отворена у Бугарској, јер, како тврди, неће бити отворено више хиљада радних мјеста како је најављено, већ само 1.000, пошто су VW-ове фабрике у свијету потпуно аутоматизоване.

Гост на представљању извјештаја Свјетске банке био је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран ордевић, а учешће у презентацији имали су члан Српске академије наука и умјетности Павле Петровић и предсједник Савјета економиста Александар Влаховић.

Презентацију су организовали САНУ, Савез економиста Србије и Канцеларија Свјетске банке.

Индекс HCI се састоји из пет показатеља: вјероватноћа да се доживи пета година живота; очекивани број година школовања; хармонизовани резултати на тестовима као мјера квалитета учења; проценат 15-годишњака који ће доживјети старост од 60 година; и удио дјеце која не заостају у расту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана