Иво Санадер осуђен за ратно профитерство

index.hr
Иво Санадер осуђен за ратно профитерство

Бившем премијеру Хрватске и предсједнику ХДЗ-а Иви Санадеру изречена је пресуда за примање мита од аустријске Хyпо банке према којој је осуђен на двије и по године затвора.

Санадеру ће данас бити изречена и пресуда  за продају јефтине струје Диокију.

Судија Јасна Галешић је Иву Санадера прогласила кривим за аферу Хyпо. Неправоснажно је осуђен је на казну затвора у трајању од 2 године и шест мјесеци.

Мора вратити 3,6 милиона куна у буџет

"Од '94 до '95 за вријеме Домовинског рата, у вријеме високе инфлације, па је влада тешко проналазила банке код којих би се задужила. Као преговарач с Хyпо банком за купњу зграда велепосланстава, умјесто дјеловања у интересу Хрватске, а у намјери прибављања имовинске користи за себе договорио да му Хyпо банка као протууслугу исплати 5 посто договореног зајма, 7 милијуна шилинга. 4. сијечња 1995. Хyпо банка му је исплатила 7 милијуна шилинга, чиме је прибавио протуправну имовинску корист од 3,6 милијуна куна", рекла је судија Галешић.

Навела је да је Санадер искористио свој положај и овласти те починио дјела против службене дужности и ратног профитерства.

"За казнено дјело против службене дужности и ратног профитерства изриче му се казна затвора у трајању од 2 године и шест мјесеци. У казну се убраја и вријеме проведено у притвору. У државни прорачун мора вратити имовинску корист коју је протуправно прибавио, дакле 3,6 милијуна куна. У року од 15 дана кад пресуда постане правомоћна дужан је подмирити трошкове поступка у износи од 6452 куна, односно укупно 11,542 куне", рекла је судија.

"Ова пресуда има преседанско значење јер се ради о првој пресуди за ратно профитерство", устврдила је Галешићева.

(Индеџ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана