Имитирао политичаре па постао премијер Словеније

Глас Српске
Имитирао политичаре па постао премијер Словеније

Љубљана - Марјан Шарец, бивши градоначелник који је прије него што је ушао у политичке воде био познат као имитатор политичара, предводиће прву словеначку мањинску Владу.

Са 40 година најмлађи је премијер Словеније. Посланици словеначког парламента изгласали су у четвртак увече нову владу лијевог центра. Шарец, који ће у децембру напунити 41 годину, основао је прије четири године Листу са којом је изашао на локалне изборе у свом родном мјесту Камнику. Два пута је био градоначелник Камника пошто је 2010. и 2014. године побиједио са освојених 63 одсто гласова.

Овог политичког “новајлију” јавност је прво упознала као комичара. Шарец је дипломирао глуму 2001. године, послије чега је почео да ради на РТВ Словенија. Шарец је одлично имитирао предсједнике Јанеза Дрновшека и Данила Тирка, лидера Демократске партије Јанеза Јаншу и лидера Партије пензионера Карла Ерјавца.

“Оживио” је и Ивана Серпентиншека, једног од најпопуларнијих измишљених ликова који је привлачио гледаоце у ударном телевизијском термину. Серпентиншек је искрен, простодушан, џангризави старац који воли да се шали на рачун жена. Иако је напустио глуму чим је постао градоначелник, многима је било тешко да одвоје Шарца од његовог првобитног позива па је зато често прозиван да је “кловн и жутокљунац” или, у најбољем случају, популиста који нуди поједностављена рјешења.

Ипак, Шарец је амбициозан и чини се да је одавно зацртао да постане премијер, наводе словеначки медији истичући да, по свему судећи, и брзо учи. Шарец, католик и ватрогасац волонтер, живи у малом селу у близини Камника на сјеверу Словеније. Жена му је учитељица и имају двије кћерке. С породицом живи у кући коју је наслиједио од родитеља који су га усвојили. У домаћинству има и стари трактор.

Након гласања у парламенту Шарец је изјавио да је његова влада “достојна повјерења” и да ће одмах “прионути на посао”. Новој влади ће се, како је рекао, судити према ономе што буде постигла.

Преговори

Дуже од три мјесеца након парламентарних избора у Словенији и неуспјеха Словеначке демократске странке Јанеза Јанше да формира владу, њу је формирало пет странака окупљених у коалицију око Листе Марјана Шарца. У новој влади су и двојица бивших премијера, Миро Церар и Аленка Братушек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана