Хрватској два милиона од резиденције СФРЈ

Агенције
Хрватској два милиона од резиденције СФРЈ

Загреб - Хрватска је саопштила да ће од продаје њујоршке резиденције бивше СФРЈ тој земљи припасти нешто више од два милиона долара.

Продајом за 12,1 милион америчких долара, према утврђеном односу и након извршења обавеза на основу партиципирања у нужним трошковима одржавања некретнине од 1992. до 2018. године, у буџет Хрватске биће уплаћено 2.075.103,07 долара, саопштило је хрватско министарство спољних и европских послова.

Идентитет купца стана на престижној Парк авенији за сада је непознат, а медији преносе да је он из Њујорка и да долази из свијета финансија, наводи Хина.

Министарство спољних послова Србије је раније саопштило да су државе сукцесори бивше СФРЈ у четвртак у Њујорку потписале уговор о заједничкој продаји резиденцијалног стана бивше СФРЈ на адреси 730 Парк авенија за укупно 12,1 милион долара.

Заједничка продаја резиденцијалног стана у Њујорку први је овакав случај у процесу спровођења Анекса Б Споразума о питањима сукцесије и резултат је великог ангажовања свих држава сукцесора у посљедње двије године, те представља значајан успјех за све стране, наводи се у саопштењу.

У овом процесу је Србији од продаје ове некретнине припало  39,5 одсто нето прихода, односно 3.487.939,21 долар, указује министарство.

Од укупно добијене купопродајне цијене одбијени су трошкови одржавања поменутог објекта од 1. јануара 1992. до дана продаје (укупно износе 3.269.774,16 долара) - који су, такође, расподијељени између свих држава сукцесора сразмјерно квотама из члана 3. Анекса Б Споразума о питањима сукцесије.

Имајући у виду да је ове трошкове све вријеме плаћала Србија, поменута средства биће рефундирана Србији.

На добошу и амбасаде

Поред резиденције бивше СФРЈ у Њујорку, у току је процес заједничке продаје још четири објекта бивше СФРЈ.

Купцима су понуђени и стална мисија бивше СФРЈ при УН у Њујорку, амбасада бивше СФРЈ у Бону, амбасада бивше СФРЈ у Берну и амбасада/резиденција бивше СФРЈ у Токију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана