Хрватски ученици први пут у посјети Јасеновцу

Срна
Хрватски ученици први пут у посјети Јасеновцу

Загреб - Хрватски ученици ће, у оквиру реформе система образовања, моћи да посјете и мјесто усташког концентрационог логора Јасеновац, преносе хрватски портали.

 

Школе ће први пут добити препоруку из Министарства образовања да, уз обилазак Вуковара, посјете и мјесто на којем су усташе убијале невине цивиле.

Овај план произлази из новог курикулума грађанског васпитања који од јесени улази у све школе у Хрватској.

Једна од карактеристика тог курикулума јесте повезивање наставе са посјетом различитим институцијама и организацијама. У курикулуму се експлицитно не наводи посјета Јасеновцу.

Управник Спомен-подручја Јасеновац Иво Пејаковић наводи да није упознат о томе шта пише у новом курикулуму, али да то свакако види као корак у добром смјеру.

Пејаковић каже да Спомен-подручје Јасеновац са школским групама ради по образовном програму који се састоји од три дијела - посјете са кустосом простору некадашњег логора Јасеновац, посјете Меморијалном музеју, те радионице са ученицима у простору Образовног центра.

"Циљеви су да се ученици упознају о основним чињеницама о логору Јасеновац, затим осуда усташког покрета, те злочина почињених на основи расних закона и идеологије усташког покрета кроз приче о људским судбинама.

Такође, циљ је и изазивање саосјећања према жртвама и затвореницима логора, те порука за садашњост и будућност да би ученици имали јасан став о осуди идеологија које одређене појединце и групе у друштву етикетирају као ждругачијеж", наводи Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана