Хрватски полицајци ранили, па тукли мигранте

Агенције
Хрватски полицајци ранили, па тукли мигранте

Загреб - Мигранти на које је хрватска полиција недавно пуцала, испричали су да су их полицајци, након тога и тукли.

Чланови иницијативе “Да ли сте озбиљни” ступили су у контакт са мигрантским породицама дјеце на коју су запуцали хрватски полицајци, када је и двоје повријеђено.

Они су изнијели, како наводе из Иницијативе, “забрињавајуће чињенице”. Иницијатива је у разговору са породицама дјеце сазнала да су све рањене особе стајале у комбију на који је хрватска полиција отворила паљбу, укључујући и 12-годишњег дјечака из Ирака, који је задобио прострелну рану лица, његовог оца који је задобио рану од метка у доњем дијелу леђа и 12-годишњу дјевојчицу која је задобила прострелну рану стомака и рамена.

Након што је кријумчар зауставио возило и побјегао, полицијски службеници су дошли до возила, отворили га, а мигранте су ударали када су изашли из комбија.

- Ударали су мушкарце, укључујући и рањеног оца. Родитељи дјеце наводе како су викали 'Хитна помоћ! Хитна помоћ!', желећи тиме да кажу полицији да је дјеци потребна хитна медицинска помоћ, но кажу да је један од полицајаца извадио пиштољ, уперио га у родитеље и рекао 'Ућутите! Ућутите!'. Иако је био мрак, породице наводе да се крв могла видјети по дјеци и одјећи, те да је крви било и по путу. Били су приморани да сједну, а сваки пут када би неко покушао да устане, викали би 'Сједи!' - тврде из Иницијативе.

Група је потом, како наводе из Иницијативе, превезена у затвор у којем су мушкарци и жене били смјештени одвојено.

Притворени су били од вечери до јутра. Никаква информација им није дата. Наводе да су потписали и један папир који им није преведен, те да нису разумјели шта потписују. Ни у једном трену није им осигуран преводилац. Идућег дана породице двоје рањене дјеце одвезене су у хостел и то наводе као једини примјерени третман који су до тада искусили. Наводе и позитивни примјер једне полицајке у цивилу која је с њима разговарала љубазно, умирујући их. Породице, видно потресене и уплашене, кажу како су мислиле да долазе на сигурно бјежећи од рата у Ираку, но да су умјесто тога и у Хрватској дочекане мецима. Све ово вријеме, малени дјечак и даље се налази у дјечијој болници и чека операцију, описују из Иницијативе.

Иницијатива наводи да је све о овом случају до сада предочено канцеларијама надлежних органа, те да је уложена жалба на рад унутрашњој контроли МУП-а.

На комби са избјеглицама, полиција пуцала 30. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана