Хрватски пиштољи у рукама ИСИЛ-оваца

express.hr
Хрватски пиштољи у рукама ИСИЛ-оваца

Лидер ИСИЛ-а Абу Бакр ел Багдади се први пут након пет година појавио у пропагандном споту, а Еџпресс.хр пише да је један аналитичар специјализован за оружје у употреби на Блиском истоку закључио да има хрватске пиштоље.

"Један аналитичар специјализован за оружје у употреби на Блиском истоку закључио је да је ријеч о ХС.9, производу карловачког ХС Продукта. Пажљивим прегледом чини се да је исти аналитичар заиста у праву. Одређени детаљи ручке су идентични, а у прилог иде и чињеница да је прије неколико година барем 20.000 таквих пиштоља завршило у рукама ирачке полиције и специјалних јединица. Узевши у обзир да је тамошња полиција познатија по разбацивању новцем и јефтином продајом свега што могу понудити на црном тржишту, врло вјеројатно је тако и тај пиштољ завршио у рукама терориста”, пише Express.hr.

Наводе и да хрватске пушке, ВХС-2, такође редовно завршавају широм Блиског истока зато што их ирачка полиција задужи и прода. Американци су се сусретали са сличним проблемима док су значајније финансирали тамошњу војску и полицију. Редовно су проналазили “невидљиве дивизије” гдје би на папиру било неколико хиљада војника под пуном војном спремом, а заправо је било ријеч о неколико стотина лоше опремљених добровољаца.

“Војну опрему и сав остали материјал би надређени распродавали чим би им стигао. Новац би, наравно, улагали у виле и луксузне аутомобиле. Сумњамо да се ишта значајније промијенило и након што је ИСИЛ преузео велике дијелове државе, па чак нити слома Исламске државе. На приказаној снимци види се пуцање из бацача РБГ-6, за којег је Вечерњи лист прије неколико година писао да се производи у компанији 'Metallic' у Ријеци. Зна се да је настао у првим годинама Домовинског рата и да су га користили наши специјалци у рату по Хрватској и БиХ те да га и данас посједује ХВ”, тврди Еxpress.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана