Хрватска продаје имовину Србије

novosti.rs
Хрватска продаје имовину Србије

Почела трговина имовином коју су српска предузећа имала на Јадрану, а прва понуђена зграда у власништву министарства одбране. "Краљ тоалет папира" дао највишу понуду за објекат у Башкој Води

Некадашње чувено војно одмаралиште у Башкој Води прва је некретнина коју су хрватске власти ставиле на тендер по новом Закону о управљању државном имовином, којим се омогућава закуп некретнина које су припадале предузећима, институцијама и банкама из бивше Југославије, а које је Хрватска 1991. године пренијела на себе.

Бивши хотел "Сутјеска", касније "Хрватска", градила је сарајевска "Хидроградња", да би га крајем осамдесетих година дала Савезном секретаријату народне одбране СФРЈ уз услов да они хотел доврше, али да одређени број радника "Хидроградње" може ту да љетује у сезони. Пошто га Савезни секретаријат није доградио, према ријечима адвоката Зорана Ристића, председника Удружења "Одузета имовина", "Хидроградња" је накнадно, уз финансијску подршку војске, саградила још један спрат.

"Пред сам рат, тадашње Министарство одбране СФРЈ, чији је правни сљедбеник Министарство одбране Србије, уписало се у земљишним књигама, у Макарској, као власник овог троспратног здања са 180 соба, на 12.500 квадрата бруто површине" каже Ристић.

На почетку рата, хотел је, баш као и све остале српске некретнине, одузела хрватска држава и пренијела на себе. Дуго је био под закупом, да би, на основу Одлуке хрватске владе, Министарство државне имовине објавило 13. септембра јавни позив за куповину. Рок за прикупљање понуда истекао је 26. октобра и до тог датума пристигле су три обавезујуће понуде. Највишу цијену од око два милиона евра понудило је трговачко друштво "Мареа алта" из Макарске, у власништву херцеговачког бизнисмена Петра Ћорлуке, познатог као "краљ тоалет папира", који је згрнуо богатство на производњи и продаји бренда "Виолета".

За хотел с двије звијездице надмеће се и загребачка "Адриа Коуст туризам", чији су оснивачи најмоћнији човек хрватског рукомета Зоран Гобац, као и власник Првог плинарског друштва Павао Вујновац и члан управе фирме Дамир Спудић. Трећу понуду дала је слатинска фирма "Марос некретнине".

"Обавијестили смо о цијелом случају Дирекцију за имовину Републике Србије, која прикупља податке о власништву наших институција и фирми које се потражују широм Хрватске - каже Ристић. - Око овог хотела још није вођен судски спор и вјероватно се он зато нашао први на листи некретнина за отуђење. Али ни наша страна неће сједети скрштених руку.

Удружење "Одузета имовина" обратило се Комитету за људска права УН у Женеви, тужећи Хрватску због дискриминације пред законом, а спрема се и за арбитражу у Хагу. Пред хрватским судовима тренутно се, иначе, води око 180 случајева који се односе на повраћај имовине фирми из Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана