Хрватска од ЈНА тражи 10 милијарди евра

Агенције
Хрватска од ЈНА тражи 10 милијарди евра

Од распада Југославије прошло је 27 година, али имовина бивше државе још није расподијељена међу насљедницама, успркос потписаном споразуму о сукцесији.

Најдаље се отишло у подјели дипломатско-конзуларне имовине, односно некретнина у којима су биле смјештене амбасаде бивше државе, док је по свим другим ставкама наслиједства – од злата и финансија, преко архивске грађе, до приватног и заједничког власништва – подјела једва макла с мјеста.


Међутим, званична Србија је ових је дана, како јавља Алџазира, упутила позив представницима свих држава насталих распадом бивше Југославије да се у септембру окупе на састанку Мјешовите комисије за сукцесију покретне и непокретне имовине бивше СФРЈ из Анекса А, преноси Слободна Далмација.

Потврди ли се та вијест истинитом, наводи тај хрватски лист, биће то први пут да се представници новонасталих држава састају тим поводом, а све је нарочито занимљиво у контексту чињенице да више од 80 одсто покретне и непокретне имовине бивше државе из Анекса А чини имовина бивше ЈНА.

Хрватска страна још није примила званични позив из Београда, но обавијештавање држава сукцесора преко Министарства спољних послова Србије наводно је управо у току.

Како наводе, Србија је из више аспеката логичан домаћин тог састанка: и због највише присвојене имовине бивше савезне војске, а и због чињенице да се архиви с њеним пописима налазе у Београду, на основу којих треба обавити процену актуелне вредности. Саговорник из МОРХ-а, додуше, тврди да је хрватска страна одавно направила самосталне процијене крупних диобних ставки те имовине, и то на основу потанке реконструкције цјелокупног система бивше ЈНА, њених родова, некретнина, покретне имовине, оружја, оруђа и технике.

Биланс укупне њене вриједности креће се око 70 милијарди долара, од чега Хрватска за себе потражује више од 10 милијарди. Двије милијарде долара Хрватској дугује Црна Гора, а око осам милијарди Србија, наводи извор листа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана