Хрвати за љетно, Словенци за зимско рачунање времена

N1
Хрвати за љетно, Словенци за зимско рачунање времена

Загреб, Љубљана, Брисел - Европски парламент подржао је приједлог директиве којом се од 2021. на нивоу Европке уније укида полугодишње помјерања сата, а земљама чланицама препушта одлука о одабиру љетног или зимског рачунања времена. А тај одабир би потенцијално довео до хаотичне ситуације.

Казаљке на сату, поновно ћемо и идуће седмице помјерања уназад и опет прелазимо на љетно рачунање времена. Но та пракса би за двије године требала отићи у прошлост.

Европска комисија одлучила је послушати своје становништво које се у анкетама масовно изјаснило против помјерања сата. Европарламентарци су подржали приједлог Комисије, али су гласали за одгоду промјена - од 2021. умјесто 2019.

“Земље чланице требају обавијестити Комисију најкасније до 1. априла 2020. године хоће ли одабрати стандардно вријеме или зимско вријеме. Земље чланице могу и даље примјењивати сезонску измјену у 2021. у 1 сат задње суботе у октобру те земље”, наводи Павел Свобода, из ЕПП.

Државе чланице имаће право одлучити којој ће зони припадати, а могуће је да у том погледу међу комшијама неће бити слоге. Хрватском туризму би више одговарало љетно рачунање времена, а словеначком зимско.

Да би таква ситуација створила компликације у саобраћају сматрају у словеначким жељезницама.

“Ми у словеначким жељезницама смо рекли да је за нас јединствено вријеме најважније. У супротном би се појавили проблеми при планирању међународних путовања. У путничком саобраћају би могло бити хаотично јер би путници морали рачунати временску разлику”, каже Матјаж Крањц, из Словеначких жељезница.

Одабир различитих временских зона могао би изазвати хаос, сматра и хрватска европарламентарка Биљана Борзан.

“Неке фирме ће почети радити у осам сати, негдје у неком другом дијелу вуропе иста та филијала ће почети у 9 и то ће бојим се изазвати једну хаотичну ситуацију. Вољела би да се договоримо да ако укидамо да смо сви у истој зони, да имамо или љетно или зимско вријеме”, истиче Борзан.

Службених одлука још нема, а из Министарства саобраћаја Хрватске поручују:

“С обзиром да консултације о наведеном питању између држава чланица ЕУ још увијек трају (засад још увијек у облику бројних неформалних контаката изван и у о оквиру институционалног рада на припреми нове Директиве), Република Хрватска као нити већина држава чланица још није заузела службени став о питању опредјељења за љетно или зимско рачунање времена”.

Како се не би нарушило функционисање заједничког тржишта европарламентарци траже да се земље чланице и Комисија координирају при одабиру рачунања времена. У колико не би ишло одлука о укидању помјерању сата би се могла помјерити за још годину дана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана