Хрвати превезли тоне кокаина у Европу

Глас Српске
Хрвати превезли тоне кокаина у Европу

Загреб/Лисабон - Португалска полиција пресрела је на Азорским острвима једрилицу “Сај Оги” на којој је пронађено 1.400 килограма кокаина. Посаду су чинили држављани Велике Британије, Холандије и Хрватске, старости од 38 до 51 године.

То није први пут да су хрватски држављани учествовали у шверцу кокаина са Кариба.

Посљедња двојица су, како незванично сазнају хрватски медији, 42-годишњи и 33-годишњи мушкарац са подручја Ријеке. Обојица су тренутно у надлежности португалских власти. Која је тачно била њихова улога на једрилици биће утврђено тек истрагом. Према незваничним информацијама британски држављанин био је главни организатор транспорта кокаина укрцаног на Карибима.

Хрватски медији наводе да је могуће да је заплијењени кокаин, осим на британском тржишту, требало да заврши и на хрватском, поготово због туристичке сезоне када је и иначе појачана потражња за том врстом наркотика, чија је потрошња у Хрватској у порасту.

Хрватски двојац ухапшен прошле седмице дио је транснационалне криминалне организације распоређене у различитим земљама европског континента и Латинској Америци. Кокаин је био скривен у канистерима за гориво у специјалним одјељцима, а ухапшени су били присутни на првом судском испитивању, након чега су одведени у притвор.

Ово није први случај да су хрватски држављани ухапшени у великим акцијама кријумчарења кокаина. У два претходна случаја ријечи је било о рекордним количинама.

У акцији “Јадера”, у мају 2012. године, троје Задрана пало је на Карибима са 174 килограма кокаина, а након тога ухваћен је и 54-годишњи скипер, такође из Задра, чија је једрилица, као дио акције “Маска”, заустављена на Азорима. Превозио је чак 1,1 тону чисте дроге која на тржишту вриједи 44 милиона евра. У оба случаја ухваћени су након вишемјесечног праћења и прислушкивања и то захваљујући сарадњи полиција неколико држава.

У протеклих 15 година превезли су неколико тона кокаина у Европу. Драшко Чубриловић, Златко Угарковић, Мичел Мајк Аничић и Анастазије Мартинчић само су неки од Хрвата који су, према подигнутим оптужницама или до сада донесеним пресудама, у протеклих 15 година учествовали у транспорту великих количина кокаина са Кариба у Европу.

Чубриловић је ухапшен 2003. године, када је једрилицом “Аделанте” натовареном са 336 килограма кокаина пристао у Ровињ. Са њим су били Душко Котлар из Славонскога Брода, Словенац Ернест Верглес из Копра те Ангел Андонов из Загреба. Осуђени су на казне од 15 до 25 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана