Хрвати по лијекове путују у БиХ и Србију, казне за Апаурин или Виагру до 3.000 КМ

Агенције
Хрвати по лијекове путују у БиХ и Србију, казне за Апаурин или Виагру до 3.000 КМ

Држављани Хрватске све више по јефтиније лијекове долазе у БиХ или Србију, а уколико их цариници ухвате да преносе лијекове могу да добију казну до 10.000 куна (око 3000 КМ).

Како пише портал Слободна Далмација за сваки лијек који преносите преко границе требате имати медицинску документацију, односно лијечнички налаз у којему вам је прописан лијек који уносите у земљу или лијечничку потврду.

Уз то, преко границе се може пренијети лијекова за мјесец дана лијечења, а све би лијекове требало пријавити цариницима. Уколико немате налаз, рецепт или потврду, а ухвате вас с лијековима, рачунајте да сте награбусили.

Остаћете без лијекова, покреће се поступак пред Прекршајним судом, а казна коју вам, зависно о лијеку, могу изрећи, креће се од хиљаду (око 300 КМ) до 10.000 куна (око 3.000 КМ).

Ових су дана медији у Босни и Херцеговини јављали да је један суграђанин платио неколико стотина куна на хрватској граници јер је без медицинске документације преносио Аналгин.

БиХ и Србија су дестинације у којима Хрвати често купују јефтиније лијекове. Особно су тражени скупљи, а у Хрватској се, на примјер Виагра може добити само на лијечнички рецепт, али се плаћа у и то по цијени од 425 куна (око 110 КМ) за четири таблете. Има и јефтинијих иначица у апотекама, а у БиХ и Србији се те таблете купују знатно јефтиније, и за шездесетак куна (око 15 КМ).

У Хрватској Царинској управи наводе да је лани заплијењено 56.662 комада лијекова који садрже наркотике и 26.894 комада осталих лијекова, најчешће средства за еректилну дисфункцију и бензодиазепина.

У првих седам мјесеци ове године заплијенили су 18.114 комада лијекова, од чега се 10.893 таблета односило на лијекове који садрже наркотике, а 7221 таблету осталих лијекова, с тим да су опет то најчешће била средства за еректилну дисфункцију.

Бензодиазепини су шаролико друштво лијекова за смирење, седатива и лијечење анксиозних поремећаја, међу којима су Џанаџ, Лекотам, Нормабел, Апаурин...

Допуштене залихе

- 30 дана: лијекове за мјесец дана лијечења смије се преносити преко границе уз препис историје болести или потврду доктора

- 5 дана: за толико се дана лијечења код прелаза државне границе смије посједовати лијек који садржи опојну дрогу на темељу медицинске документације

- 15 дана: за толико се дана лијечења може имати лијекова који садрже опојне дроге особе на супституцијској терапији болести овисности или симптоматској терапији у терминалној фази малигних болести на темељу медицинске документације

- 30 дана: за толико времена грађани који путују у државе Шенгенскога простора смију посједовати лијек који садржи дрогу, а за то им треба потврда изабраног доктора медицине или доктора медицине специјалиста у дјелатности здравствене заштите менталног здравља, превенцији и изванболничког лијечења овисности о дрогама

Мислите ли да ћете све ово заобићи наручивањем лијека из иностранства преко интернета, пишите пропало ако поштујете закон. Јер, то је забрањено, чак и када вам лијек бесплатно шаље родбина из иноземства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана