Haos u Skoplju: Šok bombe, kamenje, kordon, ima povređenih

Tanjug
Haos u Skoplju: Šok bombe, kamenje, kordon, ima povređenih

Skoplje - Najmanje sedam policajaca povrijeđeno je u nasilnim protestima ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju, dok su tri osobe privedene.

To je javila agencija MIA, pozivajući se na policijske i bolničke izvore.

Kako se navodi, intervenisala je i Hitna pomoć zbog povređenih osoba. Zasad, međutim, nema informacija koliko je ljudi povređeno.

Medicinski tim je reagovao po zahtjevu policije.

Makedonska agencija je izvijestila da je policija suzavcem rasterala nasilne demonstrante ispred Sobranja.

Učesnici demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o riješavanju grčko-makedonskog spora oko imena.

Okupljeni građani su, kako je prenijela MIA, pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta.

Oni su uzvikivali:”Makedonija, ne damo ime” i pjevali patriotske pjesme.

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum o riješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mjestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dvije zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimic, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johanes Han.

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum treba još da potvrde parlamenti dvije zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana