ХДЗ би да забрани Савез Срба у Вуковару

Глас Српске
ХДЗ би да забрани Савез Срба у Вуковару

Вуковар - Тензије између владајућег ХДЗ-а и Демократског савеза Срба (ДСС) у Вуковару све су веће.

Из ДСС-а су најавили иницијативу за подизање споменика српским жртвама рата у Вуковару, на шта су из ХДЗ- најавили иницијативу за забрану те странке.

Вуковарски СДП позвао је у петак све актере политичке сцене у том граду на смиривање тензија и суздржаност након сукоба по националној основи између ХДЗ-а и ДСС-а у Градском вијећу.

- Вуковарски СДП позива све актере политичког живота у Вуковару на смиривање тензија и суздржаност од иступања, које може иритирати било кога и отварати ране које носе сви Вуковарци, па и шире - рекао је предсједник градског СДП-а Жељко Сабо.

Осудио је актуелне политичке тензије на релацији Хрватска демократска заједница - Демократски савез Срба.

Сабо је упозорио да таква политичка ситуација одбија потенцијалне инвеститоре и резултира одласком становника из града, посебно младих, “а за стално подизање тензија које нас враћају у 1991. годину одговорни су градоначелник и његови сарадници, па и неки градски одборници”.

- Знам да је неколико инвеститора 2013. и 2014. године, у вријеме протеста против употребе ћирилице, одустало од инвестиција у Вуковару, а ни садашње тензије неће привући инвеститоре и пружити квалитетна радна мјеста - нагласио је Сабо, који сматра да је за све одговоран градоначелник Иван Пенава.

На сједници Градског вијећа, у уторак, након најаве иницијативе за подизање споменика цивилним српским жртвама рата у Вуковару по националној основи заискрило је између одборника ХДЗ-а и ДСС-а.

Замјеник градоначелника Срђан Милаковић је то оцијенио посљедицом ранијих догађаја - вуковарског протеста због неефикасности у процесуирању ратних злочина у Вуковару, обиљежавања Дана сјећања на жртву Вуковара 1991. године те недавних хапшења припадника српске заједнице. Он је изјавио да, када се некоме не свиђа шта говори, онда се позива на забране странке. Он је тако одговорио на најаве из Клуба ХДЗ-а у вуковарском Градском вијећу да ће предузети све правне радње како би било забрањено дјеловање Демократског савеза Срба.

Упитао је каква се то порука шаље ако се изабраним представницима српске заједнице брани да говоре у јавном простору или им се политичко дјеловање, па и обично уважавање, условљава одређеним ставовима, на примјер, о рату или “Олуји”.

Списак страдалих Срба

У четвртак је Срђан Милаковић представио списак с именима 42 “убијених или несталих вуковарских Срба у јуну, јулу и августу 1991”.

Милаковић је на тај начин одговорио на тврдње градоначелника Вуковара Ивана Пенаве да су све цивилне жртве у Вуковару посљедица великосрпске, четничке агресије, док је на најаве из градског ХДЗ-а да ће учинити све да буде забрањен ДСС поручио да никакве забране неће бити.

- Једна од тема које се намећу су и цивилне жртве из редова српске заједнице, а тема је одређена само у једноме смеру, дакле да су и они жртве егзекутора из редова српског народа - рекао је Милаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана