Груевски и даље у Албанији, Турска му обећала азил?

Агенције
Груевски и даље у Албанији, Турска му обећала азил?

Тирана - Бивши македонски премијер Никола Груевски и даље је у Албанији, одакле ће отпутовати за Турску, која му је обећала азил.

То је најновија од бројних спекулација о томе гдје се налази бивши лидер и сада појединачно најутицајније, иако опозиционе, странке ВМРО-ДПМНЕ.

Спекулације и “информације” не престају од понедјељка, када је Груевски на Фацебооку објавио да је у Будимпешти, те да је од мађарских власти затражио политички азил, што су потврдиле и власти те земље.

Како се, међутим, од тада није појавио у јавности, почела су нагађања о томе гдје се заправо налази бивши македонски премијер, како је изашао из земље, с обзиром на то да су му јула прошле године одузети лични и дипломатски пасош, а из тога се извлаче и закључци ко му је помогао.

Груевски је иначе на Фацебоок објаснио да је Македонију напустио зато што је посљедњих седмица добијао пријетње смрћу.

Од тада је “случај Груевски” медијски хит у Македонији, земљама региона и свјетских медија, а које од наводних сазнања о његовом тренутном боравку је тачно - засад није познато.

Да је и даље у Албанији, на подручју Влора - Саранда и да ће вечерас отпутовати за Турску, јавила је јутрос македонска телевизија “24news”, а пренио портал “АBCnews.al”. 

Као још једна могућа дестинација Груевског помиње се и Грузија. 

Што се тиче Будимпеште, гдје се сам Груевски “лоцирао”, канцеларија мађарског премијера Виктора Орбана потврдила је у четвртак да је он поднио захтјев за азил мађарској канцеларији за имиграције, тражећи избјеглички статус.

Албанска полиција саопштила је у четвртак увече да је Груевски путовао дипломатским возилом мађарске амбасаде и да је прешао гранични прелаз са Црном Гором, Хани и Хотит, 11. новембра, пренијела је АТА.

Министарство унутрашњих послова Црне Горе потврдило је у исто вријеме да је Груевски 11. новембра ушао у Црну Гору и истог дана је напустио.

“Дојче веле”, позивајући се на неименовани извор из црногорске полиције, пише данас да је Груевски у ту државу ушао на граничном релазу Божај, те да је истог дана и у истом аутомобилу, наводно наставио у правцу Србије, у коју је, кажу, ушао на граничном прелазу Добраково.

Наводи се да је Груевски из Албаније у Црну Гору ушао са личном картом, те да је на исти начин прешао и границу Црне Горе и Србије, гдје је мађарским дипоматама у Београду предат у мотелу “Лукс” у Гостуну, у близини Пријепоља.

За разлику од албанске и црногорске полиције, македонска и даље ћути.

Због тога у македонским медијима влада прави хаос.

Објављује се тако да је Груевски још увијек у Албанији, па чак и то да је на свом путу до Мађарске био прерушен у жену.

Албанска телевизија “Topchanel” јавила је данас да аналитичари сматрају да Мађарска, као земља Европске уније, неће моћи моћи да задржи Груевског због притиска и да ће можда морати да тражи неко сигурније мјесто, а то би, према њима, могла бити Русија.

Македонско тужилаштво сумња да је Груевски успио да напусти земљу без помоћи безбједносних структура, али се, за сада, само пребацује одговорност од једне до друге институције, без помињања конкретих имена.

Актуелни македонски премјер Зоран Заев је рекао данас да, ако се утврди да је Груевски при напуштању земље имао помоћ, тај неко ће сносити посљедице.

Он је такође отворио ново питање - да ли је Груевски Македонију напустио добровољно или је можда киднапован.

Македонско специјално тужилаштво је након промјене власти у тој земљи, у прољеће прошле године, против Груевског покренуло чак четири кривична спора, а по једном је већ правоснажно осуђен на двије године затвора.

Пошто се 8. новембра, када је био крајњи рок, није добровољно појавио у затвору Шутка, македонске власти су саопштиле да је Груевски напустио земљу.

Два дана касније за Груевским је расписана најприје национална, а потом и међународна потјерница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана