Грчка стала: Преко границе само пјешке

Танјуг
Грчка стала: Преко границе само пјешке

Атина - Због генералног штрајка грчких синдиката, који ће, како је најављено, трајати 24 сата, од јутрос су сви гранични прелази према Македонији и Албанији у блокади.

Границу је могуће прећи само пјешице, јавили су македонски медији.

Јутрос од 5 сати за соабраћај су затворени прелази са грчке стране ка Македонији на Богородици, Дојрану и на прелазу Медзитлија, где је штрајк почео сат касније.

Затворени су и прелази са грчке стране ка Албанији, а пропуштају се само пјешаци без пртљага.

На граничним прелазима су, јављају медији, велике гужве, а нормализација саобраћаја се може очекивати у четвртак у поподневним сатима.

У Грчкој је јутрос почео генерални штрајк у знак протеста због новог таласа мјера штедње који је најављен за предстојеће љето.

Како преносе медији, због штрајка, већ су се створили велики редови на граничним прелазима у Грчкој, а планирани је да учесници протеста марширају централним улицама Атине.

Штрајк је почео у 10 сати по локалном времену.

Отказани су бројни авионски летови, као и поласци бродова и возова, а отежан је и јавни саобраћај, преноси Катимерини.

Грке су на генерални штрајк, на старту туристичке сезоне, позвали Генерална конфедерација запослених Грчке (ГСЕЕ) и највећа синдикална организација АДЕДИ.

Од почетка кризе 2009. године, Грчка је добила 260 милијарди помоћи позајмице у замену за имплементацију мера штедње у јавном сектору, али и смањење пензија и повећање пореза.

Како јавља грчка новинска агенција АНА, градски аутобуси и тролејбуси ће данас скратити јутарње и вечерње смене, док у четвртак неће уопште радити због 24-часовног штрајка који је прогласила федерација њихових синдикалних организација.

Возачи трамваја ће такође данас делимично обуставити рад, и возиће између 9.00 и 21.00 сати.

Авио-компанија Егеан Ерлајнс је упозорила путнике на промене реда летења и отказивање летова у среду због обуставе рада запослених у контроли летења од 10:00 до 13:00 часова у Атини.

Шест летова Егеан Ерлајнса и Олимпик Ера ће бити отказано, а време полетања на 50 линија ће бити промијењено, о чему путници могу да се информишу на веб сајтовима тих авио-компанија или позивањем свог путног агента.

Од данас ће, такође, током наредна 24 сата остати усидрени и сви бродови широм грчких лука на позив њиховог синдикалног савеза Панхеленик Симен (ПНО).

Генералном штрајку ће се придружити и сви приватни и јавни масовни медији у Грчкој, укључујући и новинску агенцију АНА, који неће радити 24 сата, почев од јутрос од 06.00 сати, објавило је Удружење синдиката новинара у Атини, ЕСХЕА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана