Европска комисија: Смањити илегалне миграције

Срна
Европска комисија: Смањити илегалне миграције

Брисел - Европска комисија саопштила је данас да државе западног Балкана треба да смање илегалне миграције и да појачају сарадњу са европском граничном службом.

Годишња процјена испуњавања параметара визне либерализације обухватила је Албанију, БиХ, Македонију, Црну Гору и Србију, као и источоевропске државе Грузију, Молдавију и Украјину.

“Илегална миграција из Украјине, Србије и БиХ у ЕУ и даље је висока, а растући број неоснованих пријава за азил у ЕУ из Молдавије и Грузије је разлог за бригу”, наводи се у саопштењу.

У тексту се додаје да је Албанија предузела “ефикасне мјере” у вези са питањем илегалних миграција и да је број захтјева за добијање азила из те земље у првој половини 2018. године умањен за 32 одсто.

“Сарадња, реадмисија и повратак одвијају се уредно у вези са свим овим земљама”, наводи се у тексту и додаје да има простора за побољшање, посебно када је ријеч о реадмисији држављана трећих земаља у Србији.

Комесар ЕУ за миграције, унутрашње послове и држављанство Димитрис Аврамопулос рекао је да све поменуте државе испуњавају своје обавезе, али да позива на “брзе и појачане напоре за даље смањење илегалних миграција и на борбу против корупције и организованог криминала”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана