Држава Црне Горе не може да одузима црквену имовину

Агенције
Држава Црне Горе не може да одузима црквену имовину

Подгорица - Држава не може да одузима црквену имовину, мишљење је Венецијанске комисије и ОЕБС-а.

Конфискација цркава и њихове имовине, коју је Влада Црне Горе планирала Нацртом закона о слободи вјероисповијести из 2015. године, према оцјени Венецијанске комисије и Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права, представљала би кршење Европске конвенције о људским правима, којом се гарантује право на мирно уживање имовине, пише подгорички “Дан”, а преносе медији.

Лист пише да је ово мишљење достављено Влади Црне Горе.

У том документу који је објавио “Дан” наведено је да је Венецијанска комисија критиковала низ одредаба, посебно ону која се односи на конфискацију имовине, али и захтјев да се Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве региструје, јер, према њиховој оцјени, за тим нема потребе, пошто она има неспоран правни субјективитет.

Венецијанска комисија је 27. новембра 2015. године припремила мишљење о Нацрту закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, које је претходно достављено Министарству за људска и мањинска права, на чијем се челу у то вријеме налазио Суад Нумановић.

Мишљење је било припремљено за пленарну сједницу Венецијанске комисије у децембру 2015. године, али је Министарство повукло акт из процедуре пред тим међународним тијелом.

Венецијанска комисија и Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права закључили су да је неопходно да буде замијењен застарјели Закон о правном положају вјерских заједница из 1977. године новим законом о слободи вјере, пратећи развој правних, политичких и друштвених услова у којим се вјерске заједнице успостављају и дјелују.

У мишљењу се препоручује да цркве и вјерске заједнице које су већ регистроване у складу са законом из 1977. године могу бити аутоматски препознате и стећи правни субјективитет.

Дискриминаторно држављанство

Венецијанска комисија сматра да дискриминаторно држављанство и територијални захтјеви за регистрацију вјерских заједница треба да буду уклоњени.

- Формални захтјеви за регистрацију треба да буду ограничени на оне који су неопходни за идентификацију вјерске заједнице и верификацију да ли испуњава законом предвиђене услове за регистрацију - стоји у закључку Венецијанске комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана