Ђукановић: Руси умијешани у покушај атентата на мене

Ђукановић: Руси умијешани у покушај атентата на мене 07.10.2018 19:09 | Агенције

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио да нема дилеме да су руски држављани, са легитимацијама безбједносних служби били уплетени у покушај тероризма.

Он је на питање да ли вјерује руском предсједнику, с обзиром на то да Русија не одобрава чињеницу да је Црна Гора у НАТО-у и да су два руска држављанина осумњичена у покушај атентата на њега, навео да Русија има своје интересе и да их покушава реализовати “утолико агресивније уколико препозна више слабости у европској политици”.

Он је у интервју за италијанску радио-телевизију РАИ казао да је важно да Европа сачува визију потпуног уједињења и интеграције Балкана. “Да на тај начин помогне Балкану да усвоји европске вриједности и затвори врата за уплив неких трећих политика које су супродстављене европском систему вредности. Ја тако видим и то што се догађало у Црној Гори и што се догађа на неким од других европских меридијана у овом времену”, казао је Ђукановић.

Како је додао, “ваљда никога не изненађује што Русија негира умијешаност својих људи” у покушај атентата на њега.

“Видјели смо да се данас та прича понаваља у случају 'Скрипаљ' у Великој Британији, а наспрам тога и у Црној Гори и Британији стоје аргументи велики као град. Нема никакве дилеме да су руски држављани били уплетени у то што се догађало у Црној Гори и да су то људи са легитимацијама одређених државних служби. Тиме сам вам дао и одговор колико можемо вјеровати супротним аргументима који се чују на ову тему”, рекао је Ђукановић.

На питање како је реаговао на изјаву америчког предсједника Доналда Трампа да су Црногорци ратоборни и да могу изазвати Трећи свјетски рат, Ђукановић је казао да је Црна Гора сматрала да не треба одговарати на тај део интервју “зато што су веома свијесни и захвални на континуираној америчкој помоћи у времену када је требало чувати стабилност, мултуетнички склад у Црној Гори и одупријети се Милошевићевој агресији”.

Црногорски предсједник је додао да чешће него у претходних 20 година, са одређених адреса у региона могу чути поруке “које су врло налик онима из 90-их година, како није ријешење у оваквој композицији региона, него прекомпозицији и стварању великих држава”.

“Мислим да је то крајње ретроградна идеја, да је нажалост показала већ довољно своје слабости, да их сви имамо у памћењу и да нећемо дозволити да Западни Блакан опет залута истим путем”, навео је Ђукановић.

Коментаришући ситуацију на Косову, црногорски предсједник је казао да је стање у региону оптерећено тим и са још два проблема која су “пренета из времена кризе бивше Југославије”.

“Поред стања у односу Београд-Приштина, ту је и проблем Босне и Херцеговине и Македоније. Наш интерес је да сва та питања, по могућности, што прије буду затворена квалитетним и што дуже одрживим (ријешењима). Ми снажно подстичемо лидере у Београду и Приштини да истрају у преговорима под покровитељством (представнице ЕУ за спољну политику и безбједност) Федерике Могерини и дођемо до ријешења које ће значити затварање тешког историјског проблем у односима Србије и Косова”, рекао је Ђукановић.

Он је упозорио да је у трагању за тим ријешењем важно познавати специфичне проблеме региона Западног Балкана. “Не треба ићи ка ријешењима која могу угрозити увек ровиту балканску стабилност”, оцијенио је Ђукановић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица