Ђедови им се у гробу окрећу

Агенције
Ђедови им се у гробу окрећу

Подгорица - Влада Црне Горе подржала је јуче усвајање резолуције којом се као ништавна проглашава одлука Подгоричке скупштине из 1918. године о уједињењу Србије и Црне Горе.

Потом су посланици парламента расправљали о приједлогу резолуције коју је предложила парламентарна већина.

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић казао је да је резолуција дошла на дневни ред “вољом већине оних који желе да скрену пажњу са свакодневних задужења и да би прикрили да су они дио режима који је учинио највеће издаје од времена 1918. које је ико у Црној Гори направио”.

- Када би данас ђедови оних који су предложили резолуцију знали шта и о чему расправља Скупштина, превртали би се у гробу. Али ми који смо ваши савременици нисмо изненађени, знамо да сте на све спремни. Можете овим резолуцијама да тражите и да је земља равна - рекао је Радуновић.

Додао је да парламентарна већина може да мијења шта хоће, али да ће то “кратко трајати”.

Потпредсједник Скупштине Бранимир Гвозденовић из ДПС-а, образлажући резолуцију, рекао је да је у питању документ који треба да укаже на неправду нанесену Црној Гори.

- Свједоци смо чињенице да се занемаривањем нелегалности Подгоричке скупштине данас покушава довести у питање суверенитет и независност Црне Горе. Желимо да историјске факте ставимо у први план - рекао је Гвозденовић.

Демократски фронт је предложио да на дневни ред буде стављена њихова резолуција “Никада више 1916”, којом се, како је рекао Андрија Мандић, осуђује капитулација Црне Горе, али тај приједлог није прошао.

Тачно сто година након што су Црногорци одлучили да се припоје Србији, актуелна црногорска власт чини све да их од Србије раздвоји. Након забране уласка у земљу српским интелектуалцима и избацивања српских писаца из лектире, антисрпска хистерија се преселила у парламент гдје се расправља о резолуцији којом ће поништити историјску чињеницу која се догодила прије тачно 100 година - Краљевина Црна Гора одучила је да се присаједини Краљевини Србији. Ова резолуција није усвојена до закључења овог броја “Гласа Српске”. Неколико дана раније предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изговорио је готово невјероватну тврдњу - да је Црна Гора трагично анектирана прије 100 година од стране Србије, која ју је увукла у Први свјетски рат.  

Марковић

Црногорски премијер Душко Марковић поручио је да историјским опонентима постојања Црне Горе неће бити дат простор који би они жељели.

Према његовим ријечима, Црна Гора сада има државни, политички, безбједносни и друштвени потенцијал. Обиљежавање вијека од, како каже, такозване Подгоричке скупштине резултирало је лавином оптужби према Црној Гори, као и на њен историјски резултат - државотворност.

Напоменуо је да то није чинила званична Србија, већ, како каже, различите групе. Марковић тврди да црногорска власт није бранила организовање прославе стогодишњице Подгоричке скупштине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана