Deripaska gradi heliodrom na rtu Platamuni

Agencije
Deripaska gradi heliodrom na rtu Platamuni

Podgorica - Kompanija “Overseas assets menagement”, koja se dovodi u vezu sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, zatražila je dozvolu za izgradnju heliodroma u okviru raskošnog letnjikovca na rtu Platamuni u Crnoj Gori, javljaju mediji.

Kompanija je od Ministarstva održivog razvoja i turizma tražila da joj izda urbanističko-tehničke uslove za gradnju heliodroma, navodi se u dopisu resoru ministra Pavla Radulovića.

Kako se podsjeća, Deripaska je prije nekoliko godina završio rezidencijalni kompleks od 11 vila na mjestu nekadašnje vojne baze, a u njegovu izgradnju uložio je najmanje 50 miliona evra.

- Kompanija “Overseas assets menagement” zainteresovana je za izgradnju heliodroma Platamuni na parcelama koje su u našem vlasništvu - navodi se u zahtjevu kompanije, uz ocjenu da se na taj način podiže nivo usluge u tom luksuznom turističkom kompleksu i omogućava potencijalnim gostima da ih posjećuju i vazdušnim putem.

Kompanija navodi da je potrebu za izgradnju heliodroma prepoznala zbog činjenice da je u ljetnoj turističkoj sezoni aerodrom Tivat često prezauzet, “pa bismo gradnjom heliodroma otvorili mogućnost našim gostima da izbjegnu gužve koristeći se G klasom vazdušnog prostora, kao i publikovanim VFR rutama”.

Kako se dodaje, VIP gosti bi prvo sletjeli na aerodrom Podgorica, gdje bi prošli sve zakonom propisane procedure za ulazak u Crnu Goru iz inostranstva, a potom bi iz Podgorice helikopterom bili transportovani do navedenog kompleksa.

- Heliodrom Platamuni bi bio izgrađen u skladu sa standardima i preporukama ICAO Aneksa 14, Tom 2, opremljen najsavremenijom svjetlosnom signalizacijom, meteorološkom i protivpožarnom stanicom i svom savremenom vazduhoplovnom opremom jer ga želimo osposobiti za korišćenje i u vremenskom periodu nakon zatvaranja aerodroma Tivat do kraja radnog vremena aerodroma Podgorica - navodi se u dopisu.

Ističe se i da će na heliodromu biti angažovan koordinator letenja koji će biti zadužen za pružanje svih potrebnih informacija pilotima, kao i za koordinaciju s aerodromskom kontrolom letenja na aerodromu Tivat i prilaznom kontrolom letenja Podgorica.

Bolja turistička ponuda

U kompaniji “Overseas assets menagement” uvjereni su da će izgradnja i registracija heliodroma Platamuni značajno unaprijediti cjelokupnu turističku ponudu Crne Gore jer će privući VIP goste.

- Takođe, voljni smo da bez naknade otvorimo mogućnost korišćenja heliodroma Platamuni za potrebe Vlade Crne Gore, za sve vanredne situacije, kao i za druge potrebe države Crne Gore - zaključuje se u zahtjevu kompanije.

 (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana