Дело: Хрватска служба вjежба како да с Београдом поткопа Дејтонски споразум?

Танјуг
Дело: Хрватска служба вjежба како да с Београдом поткопа Дејтонски споразум?

Љубљана - Словеначко Дело пита се да ли хрватска обавијештајна служба афером с прислушкивањем словеначких званичника испробава поткопавање Дејтонског споразума.

Како се наводи у тексту, имплементација споразума о арбитражи из 2017. године укључивала је свега “неколико географских детаља” о граници између Словеније и Хрватске, али су, наводи се, односи Хрватске, Србије и БиХ обиљежени интересима који теже поткопавању споразума којим се окончао рат у Босни и Херцеговини, преноси СТА.

“Торпедирање споразума о арбитражи може се схватити као релативно једноставна вјежба обавјештајне службе у којој је Загреб тестирао може ли заједно са Београдом поткопати Дејтонски споразум”, пише словеначки лист у коментару “Кроз Хаг до Дејтона”.

Лист наводи и да је Хрватска, тражећи начин да изађе из споразума о арбитражи, коначно пронашла довољно доказа прислушкивањем 2015. године.

Како се наводи, Загреб је “извезао” снимке у Београд како би био мало мање сумњив, узимајући у обзир хипотезе да су прислушкиване разговоре снимили ЦИА или нека друга обавјештајна служба са Запада, или чак саме Словеније, због чега је Загреб прогласио да је арбитража компромитована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана