Дане Лукајић осумњичен за ратне злочине почињене у БиХ

Срна
Дане Лукајић осумњичен за ратне злочине почињене у БиХ

Загреб - Некадашњи официр у органима безбједности Пете војне области ЈНА Дане Лукајић /67/ ухапшен је данас у Личком Петровом Селу због сумње да је починио ратни злочин против ратних заробљеника у логору Мањача код Бањалуке у септембру 1992. године, саопштено је данас из хрватске полиције.

Из хрватске полиције наводе да је Лукајић, који је држављанин БиХ, приведен у просторије Полицијске управе загребачке, преноси портал "Индекс".


"У просторијама Полицијске управе су проведеним криминалистичким истраживањем утврђене основе сумње да је осумњичени током септембра 1992. године у логору ратних заробљеника жМањачаж поред Бањалуке, као тадашњи припадник безбједносних служби ЈНА и Војске Републике Српске /ВРС/, у више наврата наредио подређеним припадницима ВРС да нечовјечно поступају према ратним заробљеницима, у чему је повремено и сам учествовао, усљед чега је више ратних заробљеника задобило тешке тјелесне повреде", објавила је полиција.

Из полиције наводе да ће, након завршетка криминалистичког истраживања, осумњичени бити у законском року предат притворском надзорнику, те да ће Жупанијском државном тужилаштву у Загребу бити поднесена одговарајућа кривична пријава.

Лукајић, који је члан Удружења "Јадовно 1941", ухапшен је док је путовао на обиљежавање Дана сјећања на Јадовно и 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

У Удружењу "Јадовно 1941" су истакли да је Лукајић био у аутобусу са осталим ходочасницима на путу у Јадовно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана