Црногорско “не”: Нећемо да будемо прихватилиште у име ЕУ

Агенције
Црногорско “не”: Нећемо да будемо прихватилиште у име ЕУ

Подогорица - Црногорски премијер Душко Марковић изјавио је да Црна Гора нема кампове за мигранте и поручио да Црна Гора “неће постати прихватилиште за мигранте у име ЕУ”.

 “Црна Гора нема кампове за мигранте, а у случају њиховог масовнијег доласка Црна Гора планира санацију једне граничне карауле у којој би смјестила мигранте, као и набавку специјалних контејнера”, казао је Марковић у Скупштини, одговарајући на посланичка питања.

Он је одговарајући на питање посланика опозиционог Демократског фронта (ДФ) Милана Кнежевића казао да ће Црна Гора наставити да прати политику ЕУ, али да неће постати прихватилиште за мигранте у име Уније.

Посланик Демократског фронта Милан Кнежевић питао је премијера на основу чијих “инструкција се одлучио да гради кампове за више хиљада илегалних миграната у Црној Гори”.

“Саопштили сте неистину. Никад нисам изјавио да ће Црна Гора градити кампове за више хиљаде илегалних миграната како бисмо смањили притисак на границе ЕУ. Ту изјаву нађите, цитирајте је. Ако сам то рекао, онда сам рекао у неком несређеном стању, а трудим се, када се бавим државним послом, да сам при свијести. То није тачно. То је манипулција. Нисам то казао, нити ће Црна Гора бити прихватилиште миграната у име ЕУ”, рекао је премијер.

Црна Гора посљедњих мјесеци биљежи повећан број миграната. Према подацима Управе полиције Црне Горе, током ове године кроз територију Црне Горе је прошло 1.500 миграната, око 20, 30, дневно, што је до осам пута више него у истом период прошле године.

Избјеглице, углавном из Сирије, у Црну Гору долазе из Албаније, и даље настављају пут ка Босни и Херцеговини, до свог одредишта - Западне Европе.

Да подсјетимо, аустријски канцелар Себастијан Курц изнео је свој концепт за ријешење проблема са одбијеним потражиоцима азила у ЕУ – да они буду смјештени у Албанији. Тирана то одбија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана