Црногорски парламент мијења историју

Глас Српске
Црногорски парламент мијења историју

Подгорица - Законодавни одбор црногорског парламента позитивно се јуче изјаснио о Приједлогу Резолуције поводом 100. годишњице Подгоричке скупштине.

Том резолуцијом би одлуке Подгоричке скупштине, којима је Црна Гора сједињена са Србијом, биле проглашене ништавним, што је митрополит црногорско-приморски Амфилохије оцијенио као коришћење осјетљиве теме у дневнополитичке сврхе.

Митрополит је позвао посланике црногорског парламента да не гласају за тај приједлог јер се, како каже, тиме уносе нове подјеле у црногорско друштво.

Приједлогом резолуције, о којој ће парламент расправљати данас, посланици владајуће већине тражили су да се одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године прогласе политички штетним и супротним интересима државе Црне Горе.

У образложењу приједлога је наведено да је конституисање Подгоричке скупштине био инструмент којим је извршен “државни преврат у Црној Гори”. Приједлог су потписала 42 посланика владајуће коалиције. Наводи се да је нелегалност Подгоричке скупштине, односно њена уставна непрепознатљивост и незаконито конституисање, формално правни основ за ништавост свих њених одлука.

Митрополит Амфилохије, пак, сматра да се “том резолуцијом не може постићи задати циљ”.

- Оваква резолуција не да не може постићи свој задати циљ, већ ће само продубити постојеће подјеле и појачати већ ионако велики потенцијал нестабилности у црногорском друштву. Такође, не знамо како она може помоћи побољшању односа са Србијом будући да се питање Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори готово и не дотиче српско-црногорских односа, већ је узрок тензија унутар Црне Горе међу овдашњим становништвом - оцијенио је Амфилохије у писму посланицима. Амфилохије се у писму запитао и откуд право једној секуларној Скупштини да поништи одлуке цркве од прије сто година.

Протестна шетња

Истовремено противници тадашњег уједињења Србије и Црне Горе позвали су на протестну шетњу под називом “На окуп да поручимо: Никад више 1918.”. Планирано је да протестна шетња буде одржана од споменика Светом Петру Цетињском, до Скупштине Црне Горе. 

- Црногорци и сви остали којима је Црна Гора светиња, покажимо поносно лице наше државе! Покажимо га срамоти Црне Горе, онима који славе стида и презира достојну Подгоричку скупштину! - стоји у позиву за протестну шетњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана