Crnogorci strepe od nove katastrofe

Glas Srpske
Crnogorci strepe od nove katastrofe

Podgorica - Tog 15. aprila 1979. godine nezapamćena prirodna katastrofa porušila je cijelo naše primorje i odnijela 101 život, tako da je zadatak svih, a posebno struke, da grade prema propisima, da bi što više smanjili seizmički rizik.

Poručeno je to juče na konferenciji povodom 40 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović rekao je da je prošlo 40 godina otkako je priroda potvrdila nadmoć nad čovjekom.

On je podsjetio da su tada razoreni domovi, bolnice, škole, cijela naselja, srušeni spomenici, muzeji, hoteli, a željeznička infrastruktura potpuno uništena.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je da su u Crnoj Gori veoma prisutne seizmičke aktivnosti, te naveo da je Vlada 2017. godine donijela Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa, a nedavno je završena i baza podataka o šteti od elementarnih nepogoda, uključujući i zemljotrese.

On je istakao da na nivou države postoji oko 150 obučenih spasilaca za spasavanje iz ruševina, a u Direktoratu za vanredne situacije postoje evidencije materijalno-tehničkih sredstava koja bi bile korišćene u slučaju zemljotresa.

- Postoje jasno definisane operativne procedure kako i ko reaguje u slučaju zemljotresa većih razmjera - rekao je Nuhodžić.

A zemljotres koji je 15. aprila 1979. godine pogodio Crnu Goru bio je jedna od najvećih katastrofa te vrste u nekadašnjoj Jugoslaviji. Imao je jačinu od sedam jedinica Rihterove skale, odnosno, devet stepeni Merkalijeve.

U Crnoj Gori tada je poginula 101 osoba, a u Albaniji 35.

Epicentar zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale.

Stradali su Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja.

Uništen je ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta na Crnogorskom primorju, oštećena su 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dečje zaštite, 240 školskih objekata.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici (manastiri, crkve, muzeji, arhivi), koji su koncentrisani uglavnom u najugroženijem primorskom pojasu.

Velika šteta je bila na putnoj mreži - oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva. Stradala je i pruga Beograd - Bar.

Bez krova nad glavom ostalo je 80.000 stanovnika. Šteta koju je izazvao katastrofalni zemljotres bila je više od 70 milijardi dinara. Od toga se više od trećine odnosilo na privredne objekte. Stradala je infrastruktura od Igala do rijeke Bojane, najviše u Luci Bar i Brodogradilištu u Bijeloj.

 Posljedice zemljotresa koji se dogodio 15. aprila 1979. godine

- poginula 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji

- stradali Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi

- razoreno 250 naselja

- uništen ogroman dio modernih hotelskih kapaciteta

 - oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječje zaštite i 240 škola

- polomljeni kulturno-istorijski spomenici

- oštećeno oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva, kao i pruga Beograd - Bar

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana