Церар: Ускоро ћемо поднијети тужбу против Хрватске пред Судом ЕУ

N1
Церар: Ускоро ћемо поднијети тужбу против Хрватске пред Судом ЕУ

Брисел - Словеначки технички премијер Миро Церар данас је у Бриселу поновио став своје владе да Хрватска неприхваћањем пресуде арбитраже о граничном спору крши "међународно и европско право", те изнио очекивање да ће се то доказати у процесу који ће Словенија за седмицу-двије покренути пред судом ЕУ у Луксембургу.

"Тужбу против Хрватске поднијећемо кроз седмицу-двије, након расправе пред парламентарним одбором за вањску политику", казао је новинарима Церар који учествује на састанку Савјета Европе, додавши да је арбитражна пресуда донесена прије годину дана важећа и да је треба примијенити.

"Арбитражна пресуда о граници важећа је према међународном праву и треба ју провести. Ако на суду ЕУ-а успијемо доказати да непоштивањем пресуде Хрватска уз то крши и право Европске уније, о чему сам иначе увјерен, онда то значи да Хрватска не крши само међународно него и европско право", казао је Церар додавши да је увјерен у непристраност суда ЕУ у том случају.

Но, Церар је протумачио како без обзира на коначан исход будуће пресуде суда ЕУ Хрватска непримјењивањем арбитражног рјешења крши међународно право, те да би арбитражу требала прихватити и примијенити ју.

"Тужбу против Хрватске уложићемо због кршења европског правног поретка и то је смисао те тужбе, но без обзира на њен исход арбитражна пресуда остаје на снази", казао је словеначки премијер.

Додао је да је у недјељу, на неформалном суммиту ЕУ-а посвећеног миграцијама, о арбитражи говорио с предсједником Европске комисије Јеаном-Цлаудеом Јунцкером, те критиковао Комисијин неутралан став у словенско-хрватском арбитражном спору, устврдивши да је и самом Јункеру због тога било неугодно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана