Британци осуђују Асанжа, Руси бране

Агенције
Британци осуђују Асанжа, Руси бране

Након хапшења Џулијена Асанжа у Лондону стижу реакције из цијелог свијета.

 

 

Реаговали су бројни државни званичници и док Велика Британија и Еквадор правдају своје поступке, Русија оштро негодује због оваквог развоја догађаја.

Велика Британија гарантовала је да оснивача Викиликса Џулијана Асанжа неће изручити земљи која законом предвиђа смртну казну, рекао је данас предсједник Еквадора Ленин Морено, послије хапшења Асанжа у еквадорској амбасади у Лондону.

“У складу са нашом јаком посвећености људским правима и међународном закону, затражио сам од Велике Британије да гарантује да Асанж неће бити изручен земљи у којој би био изложен мучењу или суочен са смртном казном”, рекао је Морено у снимку постављеном на Тњиттеру.

“Британска влада је потврдила то писмено, у складу са њиховим одредбама”, додао је Морено, пренијела је агенција Ројтерс.

Како је рекао предсједник Еквадора, његова земља укинула је азил Асанжу након што је он више пута прекршио међународне конвенције.

Познати свјетски узбуњивач Едвард Сноуден се огласио на друштвеним мрежама после Асанжовог привођења. Он је истакао да је ово “мрачан тренутак за слободу медија”.

“Слике амбасадора Еквадора који је позвао британску тајну полицију у амбасаду како би извукли извукли издавача и новинара из зграде ће завршити у историјским књигама. Асанжови критичари могу да се радују, али ово је мрачан тренутак за слободу медија”,  написао је он на Тњиттеру.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да се нада да ће сва права оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, који је данас ухапшен у Лондону, бити поштована.

“Ако су наводи медија тачни, он је ухапшен у Лондону, тако да немам ништа више ту да додам. Ми се надамо, наравно, да ће сва његова права бити поштована”,  рекао је Песков новинарима одговарајући на питање да ли је Русија спремна да додели азил Асанжу, пренио је ТАСС.

Рука “демократије” стеже грло слободе - тако је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала хапшење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа у амбасади Еквадора у Лондону.

Захарова је то написала на свом налогу на Фацебооку.

Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант захвалио се Ејвадору и рекао је како “Асанж није херој”.

“Џулијан Асанж није херој и нико није изнад закона. Годинама се крио од истине. Хвала Еквадору и његовом предсједнику Морену на сарадњи како би се осигурало да се Асанж суочи са правдом”, написао је Хант у твиту.

Асанж (47) је ухапшен данас у амбасади Еквадора, након што му је влада Еквадора укинула азил.

Британска полиција је ушла у амбасаду Еквадора у Лондону и ухапсила оснивача Викиликса.

У еквадорској амбасади Асанж се налазио од 2012. године, како би избјегао изручење Шведској која га терети за сексуално злостављање.

Асанж негира оптужбе и страхује да ће га Шведска предати властима САД како би се суочио са њиховим оптужбама за објелодањивање војних и дипломатских докумената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана