Већину у Представничком дому кроје СНСД, ХДЗ БиХ и СДА

Већину у Представничком дому кроје СНСД, ХДЗ БиХ и СДА 10.10.2018 13:01 | Жељка Домазет

Сарајево - Према прелиминарним резултатима избора за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, у наредне четири године посланике у овом дому имаће чак 15 странака.

Из Републике Српске пет посланика требало би да има СНСД, четири СДС, два ПДП, а по једног ДНС, СП и СДА. У ФБиХ ситуација је изузетно сложена, а за сада на осам мандата може да рачуна СДА, ХДЗ БиХ требало би да има пет посланика, ДФ и СДП БиХ по четири, СББ два, а један мандат требало би да припадне ХДЗ-у 1990, АСДА, Нашој странци, Независном блоку и Покрету демократске акције.

Како смо објавили јуче, посланици СНСД-а биће Небојша Радмановић, Војин Митровић, Драган Богданић, Сташа Кошарац и Лазар Продановић. СДС ће представљати Драган Мектић, Обрен Петровић, Мирко Шаровић и Александра Пандуревић, ПДП Бранислав Бореновић и Мира Пекић, ДНС Драгутин Родић, СП Јаков Галић, а СДА Адил Османовић.

Уз Османовића, са подручја ФБиХ из СДА су изабрани, међу осталима, Шемсудин Мехмедовић, Сафет Софтић, Денис Звиздић , Един Мушић, Шемсудин Дедић и Нермин Мандра. ХДЗ БиХ сигурно ће представљати Предраг Кожул, Никола Ловриновић, Даријана Катић и  Бариша Чолак док пето име још није сигурно. Мандате у СДП-у тренутно имају Енвер Биједић и Зукан Хелез, а уз њих би требало да се нађу Нермин Никшић и Саша Магазиновић. Најближи мандате из ДФ-а су Џенан Ђонлагићу, Златану Бегићу, бивши фудбалер Влатко Главаш и са компензационе листе Милан Дуновић. Исмир Јуско из СББ-а сигуран је у посланичким клупама, а друго име из ове странке још није познато. У Представнички дом ће Предраг Којовић из Наше странке и Салко Соколовић из Независног блока.

Док не буду објављени коначни резултати све комбинације о томе ко ће чинити већину биће незахвалне, али већ сада се може рећи да ће костур будуће власти вјероватно чинити СНСД, ХДЗ БиХ и СДА, с тим што би требало очекивати да у ту коалицију уђе и неке од мањих странака из ФБиХ, као и ДНС из СП из Српске.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да је још рано говорити о томе с ким би ова странка у коалицију када је у питању Федерација БиХ.

- Нисмо још разговарали на органима  партије о томе, али оно што  знам је да ће се СНСД  борити да Република Српска буде видљива у сваком сегменту и да се без ње не одлучује - казао је Кошарац.

Високи функционер ХДЗ БиХ Бариша Чолак рекао је за “Глас Српске” да формирање власти у БиХ зависи од многих околности и да је у овом тренутку нико са сигурношћу не може рећи када ће се то десити.

- Због чињенице да су поново Бошњаци изабрали хрватског члана Предсједништва од њиховог односа према Хрватима у БиХ зависиће и формирање власти на свим нивоима. Јасно је да је ово што се дешава у БиХ пројекат који је добро осмишљен, планиран и изведен - рекао је Чолак.

Констатовао је да је на другим нивоима резултат ХДЗ и странака окупљених око ХДЗ исти или бољи него на прошлим изборима.

- Ми смо за то да се коалиције формирају на свим нивоима са изборним побједницима унутар конститутивних народа и да та коалиција прати изборне побједнике по вертикали, како би одлуке које се доносе биле проводиве и како не бисмо имали различите опструкције које су пратиле протекли четворогодишњи мандат - рекао је Чолак.

Замјеник предсједника СДА Адил Османовић рекао је за “Глас Српске” да што прије треба почети разговоре о формирању коалиција.

- У коалицију ћемо са оним странкама које имају програм сличан нашем. Очекујемо да ће странке које имају чланове Предсједништва направити коалицију и патриципирати у власти. Без обзира што ХДЗ није побиједио у утрци за члана Предсједништва БиХ, ова странка има легитимитет и на ову странку се озбиљно рачуна - рекао је Османовић.

Предсједник Главног одбора СДП-а Саша Магазиновић на позив СДА да се што прије формира коалиција рекао је да ће их послушати.

- Послушаћемо СДА и што прије кренути у формирање власти, али тако да се праве коалиције гдје год може без СДА - рекао је Магазиновић.

Комшић неће у већину

Лидер ДФ-а који је добио највише гласова за хрватског члана Предсједништва БиХ, Жељко Комшић рекао је за “Глас Српске” да “како ствари стоје, неће у власт”.

- Што се тиче мандатара за састав Савјета министара, биће онај иза кога стане владајућа коалиција. Све остало би било опструкција формирања власти - рекао је Комшић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица