Вечерас почиње бројање гласова на непотврђеним гласачким листићима

Вечерас почиње бројање гласова на непотврђеним гласачким листићима 10.10.2018 18:33 | Срна

Сарајево - У Главном центру за бројање Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ у Сарајеву вечерас би требало да почне бројање гласова на непотврђеним гласачким листићима, изјавио је Срни директор овог центра Ади Агић.

Према његовим ријечима, у току је провјера да ли лица која су гласала на непотврђеним листићима имају право на такво гласање.

"Осим бирача регистрованих за гласање путем поште, на непотврђеним листићима гласају и лица која су, од дана закључења бирачког списка до одржавања избора, први пут уписала пребивалиште у некој општини", објаснио је Агић.

Он је додао да се, након што буду пребројани гласови на непотврђеним гласачким листићима, прелази на гласање у одсуству, потом путем мобилних тимова и у дипломатско-конзуларним представништвима.

"Тек на крају броје се гласови путем поште, зато што имамо евидентиране злоупотребе", рекао је Агић.

Прецизирајући да је стигло 3.700 гласачких коверата са непотврђених бирачких мјеста, Агић је навео да би бројање гласова са ових листића требало да почне вечерас до 19.00 часова.

Он каже да је на поштански претинац ЦИК-а стигло 61.475 коверата са гласовима из иностранства, од којих је 5.940 неурученог гласачког материјала.

"Број бирача путем поште на овогодишњим изборима је увећан у односу на раније", истакао је Агић.

Према његовим ријечима, још се чека да стигне гласачки материјал из дипломатско-конзуларних представништава, гдје је за гласање било регистровано 1.085 лица.

Он очекује да ће процес бројања бити завршен за 10 до 15 дана ако не буде неких великих захтјева за поновљено бројање по службеној дужности.

Наводећи да у Главном центру ради око 450 лица у три смјене 24 часа, Агић је рекао да активности у Центру прате домаћи и међународни посматрачи, а да се њихово повећано присуство очекује кад почне бројање гласова.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица