Пребројавају листиће са 84 бирачка мјеста

Пребројавају листиће са 84 бирачка мјеста 27.10.2018 12:33 | Ж. Д.

Сарајево - У Главном центру за бројање у Сарајеву почело је бројање гласачких листића са 84 бирачка мјеста из 15 општина или градова за поједине изборне нивое.

Бројање је почело у петак у десет часова, а из Централне изборне комисије БиХ саопштено је да се броје гласачки листићи за неке изборне нивое по политичким субјектима и кандидатима, а за неке изборне нивое по кандидатима унутар листе одређеног политичког субјекта.

Захтјеви који су према оцјени ЦИК-а испунили услове прописане законом су уважени и у тим случајевима наређено је поновно бројање гласачких листића.

ЦИК је у четвртак до поноћи, до када је трајао тродневни рок за подношење захтјева за поновно бројање гласачких листића, примио око 100 поднесака који су заведени у 84 предмета, а неки поднесци су обједињени, јер су захтјеви идентични.

- Међу поднесцима су биле и три жалбе на одлуку о утврђивању резултата, које ће заједно са изјашњењем ЦИК-а бити достављене Апелационом одјељењу Суда БиХ. Поднесци у којима се од ЦИК-а захтијева поништење избора су одбачени као недопуштени, а знатан број захтјева за поновно бројање је одбачен, јер су их поднијела неовлашћена лица – наведено је у саопштењу. Из ЦИК-а додају да су неки захтјеви одбијени као неосновани, јер су наводи у захтјеву произвољни и паушални и не упућују на конкретну чињеницу, те да ниједан захтјев није упућивао на чињеницу да је дошло до злоупотребе имена умрле особе на бирачком списку.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић рекла је за "Глас Српске" да политички субјекти који су незадовољни одлукама ЦИК-а имају рок од два дана да се жале Суду БиХ, који потом има рок од три дана да одлучи о тим жалбама.

- Увјерени смо да ће све бити завршено у предвиђеном року и да ће до 6. новембра, када је крајњи рок, ЦИК потврдити резултате општих избора одржаних 7. октобра - казала је Пирићева и додала да ће након тога у договору са изабраним кандидатима ЦИК уручити сертификате којима ће се они изјаснити да ли прихватају мандате.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица