Обрен Петровић на излазним вратима

Обрен Петровић на излазним вратима 10.10.2018 15:17 | Дарко Момић

Бањалука - Превирања у Српској демократској странци почела су већ са објавом првих изборних резултата и када је постало јасно да је лидер ове странке Вукота Говедарица изгубио изборну трку за предсједника Српске.

Поред тога, катастрофалан изборни резултат за Народну скупштину РС дао је додатна крила унутарстраначкој струји која годинама тихим гласом заговара сарадњу са СНСД-ом и Милорадом Додиком. Локални страначки кнезови који годинама гунђају због опозиционог статуса СДС-а већ су почели отворено да говоре о “неопходном јединству” и “потреби сарадње” са љутим политичким противницима.

Први је о томе јуче јавно проговорио градоначелник Добоја и новоизабрани посланик у Парламенту БиХ Обрен Петровић, који је јуче јавно честитао изборну побједу Милораду Додику и Жељки Цвијановић и подржао Додикову иницијативу упућену свим политичким партијама за јединство и заједничко дјеловање. Он је нагласио да је Милорад Додик током телефонског разговора прихватио да прими делегацију СДС-а.

- Веома ми је драго да је прихватио нашу иницијативу да нас прими и да разговарамо о темама које ће бити на добробит и Републике Српске и српског народа, а и БиХ. Наш је интерес да наступамо јединствено на нивоу БиХ ради заштите интереса Републике Српске и очувања њених институција - истакао је Петровић.

Он је најавио и да ће будући посланици из Добоја и у Народној скупштини РС и у Парламенту БиХ подржати Додика и Цвијановићеву у њиховој жељи за јединством и слогом и у Бањалуци и у Сарајеву, а све са циљем јачања Републике Српске и њених институција.

- С обзиром на то да је овдје ријеч о огромној разлици у гласовима и побједа предсједнице и предсједника је евидентна, то је реалност која мора да буде прихваћена и у нашем демократском друштву коначно би требало да се побједницима честита и настави даље да заједнички градимо Републику Српску и БиХ - закључио је Петровић.

С друге стране, предсједник СДС-а Вукота Говедарица одбацује било какву могућност сарадње са Милорадом Додиком и СНСД-ом. На питање како коментарише изјаву Обрена Петровића да је побједа Додика и Цвијановићеве убједљива и да им треба честитати, Говедарица је рекао да није успио ступити у контакт са Петровићем, али да нико у СДС-у не смије да ради оно што му је драго мимо страначких органа.
- Ако се мене пита, а мислим да ме се и те како пита, нема разговора са вођом режима у РС, који је мене и СДС таргетирао као терористичку организацију, а то није успио ни Педи Ешдаун ни Алија Изетбеговић. Нема разговорима са онима који су пријетили и са онима који је подијелио народ, а сада би хтио да га мири - поручио је Говедарица.

Он је оцијенио да је вољом гласача он изабран за предсједника РС и да ће тражити да поново буду избројани сви гласачки листићи.

- Учинићу све да докажем истину и задовољим правду. Изборни процес није завршен, а изборе треба да дефинишу гласачи, а не бројачи гласова - рекао је Говедарица.+

Ко прижељкује коалицију са СНСД-ом

Према тврдњама извора “Гласа Српске” из врха СДС-а, унутарстраначка струја коју предводи Обрен Петровић врло радо би ушла у коалицију са СНСД-ом.

- Такав дил би подржао и Мићо Мићић, а вјероватно и моћни сарајевско-романијски СДС који предводи Дарко Бабаљ. Није апсолутно искључено да ће се управо то десити, само је питање да ли ће прије тога да сруше Вукоту Говедарицу, па онда уђу у коалицију или ће прво њихови посланици у НСРС да подрже избор нове Владе РС, а потом кренути у рушење Вукоте Говедарице - каже наш саговорник.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица