Ко су нови посланици у Парламенту БиХ?

Ко су нови посланици у Парламенту БиХ? 09.10.2018 19:32 | N1

Сарајево - Странка демократске акције имаће највећи број посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

На основу тренутних резултата, њих девет.

Највећи број гласова, освојио је актуелни предсједавајући Савјета министара, Денис Звиздић. Око 27.000. У још један мандат ће и Шемсудин Мехмедовић, који је по броју гласова врло близу Звиздићу. Нермин Мандра, начелник Какња, нови је државни парламентарац. Као и Сафет Софтић, досадашњи делегат у државном Дому народа.

ХДЗ БиХ и странке окупљене око њих, у парламенту Босне и Херцеговине, на основу до сада пребројаних гласова, могли би имати пет или више мандата.

Предраг Кожул, поново ће у парламент. И то с највећим бројем гласова испред ове коалиције. Око 18.000. Прати га досадашњи делегат у Дому народа, Бариша Чолак. Никола Ловриновић такође поново иде у заступничке клупе. По изборном резултату на листи ХДЗа слиједи неколико жена, но Борјана Кришто, ниско је на табели по броју гласова.

СДП БиХ бољи него 2014. године. У државни Парламент ће највјероватније с пет посланика. Ево листе седам СДП-оваца с највећим бројем гласова:

Први међу њима, Тузлак, досадашњи федерални парламентарац, Енвер Биједић. Више од 15.000 гласова. Још један федерални парламентарац, Зукан Хелез. Саша Магазиновић је на петом мјесту, а Нермин Никшић, на седмом по броју гласова.

Демократска фронта могла би у Представничком дому имати три мандата.

Први по броју гласова је Златан Бегић, који се још није окушао у државним парламентарним клупама, али јесте другопласирани Џенан Ђонлагић, који би из Федералног могао у Парламент БиХ.

СББ, како сада ситуација стоји, имаће два мандата. Исмир Јуско, актуелни министар комуникација и транспорта, на листи СББ-а за парламент БиХ, има највећи број гласова.

У парламент би требали ући, Предраг Којовић из Наше странке. Премијерно. Цензус је прешао и Независни блок, Фуад Касумовић, око 20.000 гласова. Из федералних клупа, и умјесто СДА, испред нове странке, ПДА - у бијелу салу парламента могао би сјести Мирсад Кукић, с огромним бројем освојених гласова на изборима.

СНСД, према досадашњем стању, бар шест мандата.

Добро познато лице, делегат у Дому народа, некадашњи члан Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, с рекордно освојеним бројем гласова, више од 40.000, нови је и државни посланик. Поново у парламенту је и Сташа Кошарац. Из Народне скупштине, у Бијелу салу ће Ненад Стевандић.

СДС - Листа, и на њој највећи број гласова добила три добро позната лица. За три мандата колико би могли имати.

Обрен Петровић, градоначелник Добоја ускоро је државни парламентарац. Досадашњи министар безбједности, Драган Мектић, добио је више од 20.000 гласова. Нешто мање гласова од њега има такођерминистар вањске трговине и економских односа, Мирко Шаровић.

О већини у Парламенту БиХ могли би одлучивати и сљедећи политичари:

Бранислав Бореновић из ПДП-а. Драгутин Родић из ДНС-а. Јаков Галић, Социјалистичка партија. Док је СДА-овац из Републике Српске с највећим бројем гласова за парламент БиХ, досадашњи министар цивилних послова, Адил Османовић.

Према досадашњој рачуници, СДА и ХДЗ заједно би могли имати 15 мандата. Или више. СНСД са евентуалним партнерима, ДНС-ом и СП-ом - могли би имати осам, или више мандата. Што минимално чини бројку од 23 заступника, односно парламентарну већину. Ако се ове странке одлуче за сарадњу.

(Н1)© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица