“Бијели листићи” прешли цензус

“Бијели листићи” прешли цензус 12.10.2018 13:09 | Дарко Момић

Бањалука - “Странка бијелих листића” и на овогодишњим општим изборима је прешла цензус, јер се од до сада пребројаних око осам одсто неважећих гласова, половина односи на празне и непопуњене бирачке листиће.

Иако се то стално понавља у сваком изборном циклусу, ниједна политичка партија не придаје значај чињеници да више од три одсто бирача своје незадовољство показује тако што стоје у реду за гласање само да би у гласачку кутију убацили “бијели листић”.

Један од њих је и млади бањалучки правник и будући адвокат Александар Јокић који годинама путем друштвених мрежа заговара такав вид изборног изјашњавања и грађанског незадовољства. Он каже да је и ове године био “бијели листић” зато што, по ко зна који пут, на изборима није постојала адекватна понуда.

- Немамо могућност да бирамо између различитих програма и идеја, него између различитих имена са сличним или истим програмом. Да ли је ико у предизборној кампањи уопште потенцирао политички програм или понудио нешто суштински другачије? Није. Суштина опозиционе кампање би могла да стане у реченицу: “Ми бисмо радили слично, само са поштенијим људима”, а власт по логици ствари жели да настави да ради исто. Дакле, на нашој политичкој сцени нема алтернативе и онда је исправно да кажете: “Нисам за такав програм”, а то можете једино путем “бијелих листића” - каже Јокић.

Он додаје да “странка бијелих листића” на сваким изборима пређе цензус, али да ниједна странка то не узима заозбиљно.

- Лакше је рећи да су то гласови које су они други покрали, да су то манипулације, него признати да постоји велики број грађана који је незадовољан постојећом политичком понудом и води се оном шаљивом паролом “ови да оду, а они да не дођу” - каже Јокић.

На питање шта тјера некога да стоји по сат на бирачком мјесту и чека да дође на ред само да би у кутију убацио “бијели листић”, Јокић каже да га тјера исто што и већину који гласају, а то је нада.

- Нису “бијели листићи” ни бољи, ни гори него остали који гласају. Ово је начин да кажем да желим да гласам, али да нико не пропагира програм сличан мојим ставовима. Нисам ја срећан због тога, нити је иједан мој истомишљеник срећан што њене или његове политичке опције нема на гласачком листићу - објашњава Јокић.

Он додаје да неће престати да буде заговорник оваквог вида изражавања незадовољства, истичући да може да престане да буде “бијели листић” ако се појави политичка опција која нуди програм иза којег би стао и који би подржао.

Благојевић: Ништа чудно

Предсједник Републичке изборне комисије РС Оливер Благојевић каже да је у неким ранијим изборним циклусима било и више неважећих и бијелих листића, али сматра да то није ништа чудно.

- Постоји категорија људи која на тај начин изражава незадовољство и која је, рецимо, на овим изборима све четири листића убацила непопуњена, али ипак сматрам да људи показују незадовољство појединачном политичком понудом и да је више оних који не гласају само за поједине листе, нпр. за предсједника РС или члана Предсједништва, а гласају за неког комшију, кума или брата на посланичкој листи - каже Благојевић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица