Veliki Dejvid Bouvi: Nije mijenjao samo muziku, već mnogo toga još

Agencije
Veliki Dejvid Bouvi: Nije mijenjao samo muziku, već mnogo toga još

Na današnji dan 2016. godine preminuo je Dejvid Bouvi. Koliko je mijenjao muzičku scenu, toliko je uticao i na modnu scenu. Njegov najtrajniji doprinos rastućoj pripovesti odjeće jesu teorija i strategija iza svih promjena i iznenađenja

Poslije objavljivanja raznih tekstova u kojima su žalili i slavili tog umjetnika, jedan kolega upitao je na koje kreatore je Bouvi najviše uticao. “Na koje kreatore nije uticao?”, napisao je drugi. To je dobro pitanje.

Iako je lako prepoznati ono bouvijevsko na mnogim modnim pistama - ponekad otvoreno, kao u “Rok zvijezdama”, prolećnoj kolekciji Žan Pola Gotjea iz 2013. u kojoj je kreator prikazao bouvijevski asimetrične pripijene kombinezone posute zvijezdama, a ponekad prikriveno, kao prošle sezone kada je Hajder Akerman izveo na pistu manekenke s “fudbalerkama” u košuljama s naramenicama i okovratnicima kontrastnih boja, a Alesandro Mikele iz “Gučija” prekršio rodne stereotipe obukavši muškarce u odijela na cvjetove i iste takve košulje - njegov uticaj je zapravo mnogo dublji i neizbrisiviji od bilo kog pojedinačnog modela.

Zahvaljujući Dejvidu Bouviju moda je postala vidljiva - moda sistema, moda sile pop kulture; postala je neprestano promijenljivi megalit koji danas poznajemo. Zato se njegov uticaj osjeća ne samo u muškoj nego i u ženskoj odjeći; ne samo u svakodnevnoj nego i u visokoj modi.

Kris van Noten, koji je od albuma Heroes napravio muzičku podlogu za svoju jesenju žensku kolekciju 2011. i koji je manekenima stavio frizure u stilu Zigija Stardasta, kaže: “On je otvorio veliku kapiju naše budućnosti i podstakao u nama kreativnost koja je i danas životno važna.”

Kada je riječ o javnoj slici, legendama i ljetopisima modne istorije, skloni smo da romantično posmatramo “osobe od stila” - muškarce i žene čija neumoljiva odanost određenom izgledu prevazilazi hirove popularne odjeće i postaje trenutno prepoznatljiv potpis. Slavimo njihovo jedinstveno stanovište i ugledamo se na njih.

Dejvid Bouvi je nešto potpuno drugačije

Njemu nije bio važan stil. Važna mu je bila moda.

Važna mu je bila sposobnost promjene izgleda kojom se lik koji predstavlja redefiniše odjećom koju nosi. On je otelotvorenje stava da je ponovno otkrivanje sebe dragocijeno, a njegov život i uspjeh potvrđuju njegov stav, ne samo obožavaocima nego i stvaralačkoj zajednici koja mari za odjeću. Iako su izvođači i kreatori često koketirali s preobražajima, on je utemeljio tu zamisao i od nje stvorio radno načelo.

Dejna Tomas, autorka knjige Bogovi i kraljevi: Uspon i pad Aleksandra Mekvina i Džona Galijana, zapaža da je u intervjuu iz 1976. godine Bouvi rekao: “Kad izađem na pozornicu, trudim se da nastup bude što bolji i zanimljiviji, i ne mogu samo da otpjevam svoje pjesme i odem. Mislim da i izgled izvođača koji želi zaista da zabavi gledaoce mora da bude usklađen s onim što radi.”

Shodno tome, naglašava dizajnerka Rozeta Geti, uprkos bujici na društvenim mrežama, na Instagramu i Fejsbuku gotovo da nema dvije iste fotografije. “Imao je toliko izgleda”, kaže ona, a mnogi su bili predstavljeni javnosti na izložbi “Dejvid Bouvi jeste” održanoj 2013. u Muzeju Viktorije i Alberta. Pokrovitelj izložbe, ne slučajno, bila je kompanija “Guči”. (Izložba je od tada na turneji i trenutno je u muzeju Groninger u Holandiji.)

Svaki taj izgled ima sopstvenu snagu i posljedice: mod iz 1966, metalizirani kosmonaut s albuma Space Oddity iz 1969, razgolićeni i našminkani Zigi Stardast četkaste frizure, uznemirujući dekadent s albuma Aladdin Sane i kao scenski lik Halloween Jack, stroga crno-bela odjeća scenskog lika Thin White Duke, pastelne Međutim, njegov najtrajniji doprinos rastućoj pripovesti odjeće jesu teorija i strategija iza svih promena i iznenađenja. Kao što je napisao 1980. u pjesmi Fashion:

“Slušaj me - ne slušaj me / Pričaj sa mnom - ne pričaj sa mnom / Pleši sa mnom - ne pleši sa mnom.”

Shodno tome, naglašava dizajnerka Rozeta Geti, uprkos bujici na društvenim mrežama, na Instagramu i Fejsbuku gotovo da nema dve iste fotografije. “Imao je toliko izgleda”, kaže ona, a mnogi su bili predstavljeni javnosti na izložbi “Dejvid Bouvi jeste” održanoj 2013. u Muzeju Viktorije i Alberta. Pokrovitelj izložbe, ne slučajno, bila je kompanija “Guči”. (Izložba je od tada na turneji i trenutno je u muzeju Groninger u Holandiji.)

Svaki taj izgled ima sopstvenu snagu i posledice: mod iz 1966, metalizirani kosmonaut s albuma Space Oddity iz 1969, razgolićeni i našminkani Zigi Stardast četkaste frizure, uznemirujući dekadent s albuma Aladdin Sane i kao scenski lik Halloween Jack, stroga crno-bijela odeća scenskog lika Thin White Duke, pastelne Međutim, njegov najtrajniji doprinos rastućoj pripovesti odjeće jesu teorija i strategija iza svih promjena i iznenađenja. Kao što je napisao 1980. u pesmi Fashion:

“Slušaj me - ne slušaj me / Pričaj sa mnom - ne pričaj sa mnom / Pleši sa mnom - ne pleši sa mnom.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana