Bredli Kuper nominovan u dvije kategorije

Agencije
Bredli Kuper nominovan u dvije kategorije

Udruženje američkih reditelja (DGA – Directors Guild of America) proglasilo je nominovane za svoju 71. godišnju nagradu.

Među njima se nalazi Bredli Kuper, u dvije kategorije - za debitanta i najboljeg reditelja (za film "Zvijezda je rođena"), kao i Spajk Li, kome je ovo tek prva nominacija za "BlacKkKlansman". Pored njih dvojice, jedan od favorita je i Alfonso Kuaron koji je nominovan za svoju crno-bijelu dramu "Roma".

Spajk Li još nema nijednu nominaciju ni za "Oskara", tako da će ovim možda biti korak bliže ka ispisivanju još jedne stranice u istoriji.

Ostala dva nominovana reditelja su Piter Fareli za film "Zelena knjiga" i Adam Makej za "Vajs" - biografski film o bivšem američkom potpredsjedniku Diku Čejniju.

Nagrade Udruženja američkih reditelja spadaju među one koje mogu da predvide oskarovske nominacije za najboljeg reditelja, a moguće i za najbolji film.

Za najbolji prvi film nominovani su, uz Kupera, Bo Bernam (Eight grade), Karlos Lopes Estrada (Blindspotting), Metju Hajneman (A Private War) i Buts Rajli (Sorry to Bother You).

Samo jednom u posljednjih deset godina, od kada je američka filmska akademija proširila svoju kategoriju za najbolji film, dogodilo se da reditelj koga je nominovalo Udruženje nije takođe imao ostvarenje nominovano za"Oskara" za najbolji film. Jedini izuzetak bio je triler Dejvida Finčera iz 2011. godine "Muškarci koji mrze žene".

Od kada  je Udruženje počelo da dodjeljuje svoje nagrade 1949. godine, samo sedam puta se nije podudarilo sa "Oskarom" za režiju. Zanimljivo, lista nominovanih ista je kao i lista nominacija za "Zlatni globus" (gdje je trijumfovao Kuaron).

Nagrade će biti uručene 2. februara na ceremoniji u Los Anđelesu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana