Indijski naučnioci odbacili Ajnštajnove i Njutnove teorije

Agencije
Indijski naučnioci odbacili Ajnštajnove i Njutnove teorije

Indijski naučnici opet tvrde da su oni izmislili avione i istraživanje matičnih ćelija, a dokaze za to pronalaze – u epovima.

Indijski naučnici su ponovo uzburkali javnost tvrdnjama da su teorije Alberta Ajnštajna i Isaka Njutna netačne.

Pojedini indijski akademici pojavili su se na godišnjem Indijskom naučnom kongresu, koji je otvorio premijer Narendra Modi, i odbacili opšteprihvaćena naučna otkrića insistirajući da su drevni Indusi u stvari otkrili istraživanja matičnim ćelijama.

Hinduistička mitologija i religiozne teorije sve više postaju dio dnevnog reda Indijskog naučnog kongresa.

Međutim, ovogodišnje izjave naučnika su - više nego zapanjujuće, čak i ako se uporede da prethodnim.

Direktor južnoindijskog univerziteta citirao je stari hinduistički tekst kao dokaz da je istraživanje matičnih ćelija otkriveno u Indiji prije nekoliko hiljada godina.

Demoni i letjelice

Đi Nagišar Rao, potpredsjednik Univerziteta Andra, rekao je da je demonski kralj iz hinduističkog epa Ramajana imao 24 različite letjelice i više pista za slijetanje u današnjoj Šri Lanki.

Drugi naučnik sa univerziteta u južnoj državi Tamil Nadu, koji je govorio na konferenciji, rekao je da su Isak Njutn i Albert Ajnštajn pogrešili i da gravitacione talase treba preimjenovati u “Narendra Modi talase”.

Doktor Kej-Džej Krišnan je navodno rekao da Njutn nije “razumio sile gravitacije”, a da su Ajnštajnove teorije “obmanjujuće”.

Kritičari kažu da drevni tekstovi treba da se čitaju i da se u njima uživa - ali da je besmisleno tvriti da predstavljaju naučna otkrića.

Udruženje indijskog naučnog kongresa izrazilo je “ozbiljnu zabrinutost” zbog kritika.

“Mi ne dijelimo njihove stavove i ograđujemo se od njihovih komentara. To je zaista tužno”, rekao je Primendu Pi Matur, generalni sekretar Udruženja naučnog kongresa Indije za AFP.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog takve vrste izjava koje daju odgovorni ljudi.”

Avioni u epu

Prošle godine, indijski ministar za obrazovanje, Satijapal Sing, izjavio je na jednoj ceremoniji da su avioni prvi put pomenuti u drevnom hinduističkom epu, Ramajani.

On je takođe rekao da je prvi avion izumio Indijac Šivakar Babuzi Talpadi, osam godina prije braće Rajt.

Premijer Narendra Modi je 2014. godine na skupu doktora i medicinskog osoblja u bolnici u Mumbaiju rekao da je priča o hinduističkom bogu Ganeši - oličen u glavi slona na ljudskom tijelu - pokazala da je estetska hirurija postojala u drevnoj Indiji.

Ministar obrazovanja zapadne države Radžastan izjavio je u januaru 2017. da je važno “da razumijemo naučni značaj” krave, jer je to bila jedina životinja na svijetu koja je udisala i izdisala kiseonik.

Indija nema jednostavnu vezu sa naukom.

Sa jedne strane, imamo bogatu tradiciju izvanrednih naučnika.

Na primer, čestica Higsov bozon, dijelom je naziv dobila po indijskom fizičaru i Ajnštajnovom savremeniku Satinderu Nati Bozu. Fičizar Ašok Šen dobitnik je jedne od najznačajnijih nagrada u ovoj oblasti- Fundamentalne nagrade iz fizike.

Međutim, Indija ima i dugu tradiciju zamijenjivanja nauke mitovima, što je dalo vjetar u leđa pseudonauci.

Mnogi smatraju da je za vrijeme premijera Nerendre Modija, pseudonauka postala dostupna na svakom koraku.

Sam premijer je još 2014. godine izjavio da je prva operacija u oblasti plastične hirurgije obavljena u Indiji prije nekoliko hiljada godina.

Mnogi ministri su ponavljali slične tvrdnje, a pozivi na najznačajniju indijsku naučnu konferenciju počeli su da stižu indijskim naučnicima koji su i sami davali slične, bizarne izjave.

Ovakve tvrdnje se obično pozivaju na izmaštanu veličanstvenu hinduističku prošlost da bi se podstakao religijski nacionalizam. Modijeva partija i njegovi nacionalistički saveznici već dugo mešaju mitologiju i religiju da bi ojačali hinduizam i nacionalizam. Dodavanje nauku u ovu mješavinu će samo dati vjetar u leđa pseudonauci i oslabiti naučni uticaj.

“Za napredak jedne nacije važno je da ljudi provode vrijeme baveći se naukom, matematikom i književnošću, umjesto što provode vrijeme govoreći o tome kako su njihovi preci bili dobri u nauci, matematici i književnosti”, smatra ekonomista Kaušik Bazu.

Indijski političari izjavili su i ovo:

- Zvaničnik Ministarstva obrazovanja Satjapal Sin rekao je 2017. godine da se prvi avioni pominju u hinduističkom epu Ramajani i dodao da je prvi avion izumio Indijac Šivakar Babuji Palpade, osam godina prije braće Rajt

- Iste godine, ministar obrazovanja zapadne indijske države Radžastan rekao je važno razumijeti “naučnu važnost” krava - on je tada tvrdio da je krava jedina životinja na svijetu koja u isto vrijeme udiše i izdiše kiseonik

- Premijer Narendra Modi 2014. godine ispričao je medicinskom osoblju priču o bogu Geneši. Ovaj bog ima glavu slona na tijelu čovjeka - što je premijer opisao da kao dokaz da su plastične operacije i kozmetička hirurgija postojali u Indiji davnih vremena

- Geolog Ašu Kosla rekao je bog Brama otkrio dinosauruse

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana